zaterdag 24 oktober 2015

Madeira 3(PT)


Maandag, 19 oktober '15

Aan het ontbijt merken we dat we slechts met ons vier, de enige gasten in het hotel zijn. Jammer, zo'n mooie lokatie en goed hotel en vriendelijke bediening...Ja, het hoogseizoen is afgelopen en zonder auto kom je hier niet.
Het slechte weer van gisterenavond is nog steeds aanwezig en we zien langs de noordkust een wilde zee met meters hoge golven! Op dat zeetje willen we nu niet varen!
Ideaal weer om een bezoek te brengen aan de grotten van São Vincente. Hier krijgen we een rondleiding door de door lava gevormde grotten, een film over het ontstaan van het vulkanische Madeira archipel en de vier eilanden, een boeiende reis naar het middelpunt van de aarde en een 3D-film. Heel boeiend!
We vervolgen onze weg langs de noordkust, de kustweg is afgesloten door het overspattend zeewater. Langs de weg zien we hier en daar watervallen, langs het gebergte, naar beneden storten, maar stoppen voor foto's te nemen, is niet altijd mogelijk langs deze snelweg...jammer :-(
In 'Porto Moniz' nemen we een kijkje bij de natuurlijke zoutwater zwembaden. Ook hier klotsen de golven over de basins en zien we slechts één zwemmer. Het is opmerkelijk hoe de kust en het landschap en begroeïng telkens veranderen. We lijken wél in een tropisch regenwoud te rijden en stoppen om eucalyptus-bladen te plukken. Hun heerlijke geur is een goede vervanging van geurzakjes, om in de klerenkast te leggen.
Nadat we het uiterste westelijke punt bereikt hebben, verlaten we de noordkust en rijden we terug richting zuidkust. Hier stoppen we nog even in de haven van 'Calheta', die ook omgeven is door moderne appartementsblokken/resort/hotel, maar waar geen beweging is of iets te beleven valt. 
Verder door, bij 'Ribeira Brava', treffen we eindelijk de terrassen met bananenplantages/-bomen. Maar ook nu is het onmogelijk om te stoppen voor foto's. An en ik maken er een spelletje van om al rijdend uit de wagen foto's te proberen nemen van de bananenplantages en van de regenbogen die we zien...dit leidt tot grappige en vaak 'vuilbak'-bestemde foto's ;-) zeker met onze chauffeur die 'à la Shumi' veel te snel rijdt, is het bijna onmogelijk iets deftigs vast te leggen met onze camera!
we zien ook nog wind- & golfsurfers langs de zuidkust, maar ook hier staan behoorlijk wat golven en een flinke deining.
We bereiken de stad 'Funchal', waar we onze eiland-tour zaterdag gestart zijn, eindigen we ook weer. Het hotel voor de komende twee nachten ligt in de oude stad, waar we nog een kleinigheid gaan eten en even doorwandelen. In de straten merken we schitterende deur-en muurschilderijen op. Maar het is al te donker en het regend nog steeds om ze te fotograferen. Morgen hebben we nog een hele dag om Funchal te verkennen.