zaterdag 24 oktober 2015

Madeira 4(PT)

Dinsdag, 20 oktober '15

Het regent nog steeds. Ons simpel hoteletje ligt vlakbij de 'Mercado dos Lavrados': boerenmarkt. Vers, exotisch fruit is hier kleurijk uitgestald en we proeven van de eiland-specialiteiten: passievruchten met limoen, tomaat, ananas of banaan en de gewone passievrucht uiteraard. Ook een banaan-ananas, in de vorm van een maïs en ook met aparte blokjes, kunnen we proberen. Alles smaakt heerlijk en we nemen enkele stukken mee...de prijs is echter om achterover te vallen! Die avond vernemen we dat we serieus zijn afgezet met véél te dure 'toeristen-prijzen'! Tja, dat dachten we meteen, ook al was de kilo-prijs op elk kraam hetzelfde aangeduid!
Als ontbijt nemen we de 'Madeira-archipel'-specialiteit, nml. 'Bollo do Caco': een plat rond brood op basis van zoete aardappel, die meestal met lookboter geserveerd wordt...heerlijk. Ja, ja, ik hoor jullie denken: 'look als ontbijt?!' nou, het wordt zo als voorgerecht/hapje of bijgerecht aangeboden. Wij degusteren het op dit uur van de dag als een croque met... en een versgesperst appelsiensap.
Tijd om ons tuuteke gaan in te leveren. Het verhuurbedrijf ligt voorbij de haven, aan een boulevard met hotels. Zou onze 'two-options' man aanwezig zijn? We leveren de Lancia onbeschadigd en met een volle tank weer af en worden aan de receptie door een lach-grage, sympathieke collega van 'rare-tip' vlot en ongedwongen natuurlijk geholpen.
Met een stadsplan in de hand beginnen we aan de ontdekking van Funchal. Buien vergezellen ons de hele dag, maar zijn geen storend element, terrasjes bieden telkens een goede schuil- & stop-/rustplaats ;-)
De stad beschikt over verscheidene prachtige parken die je gratis kan bezoeken. In de haven wandelen we langs de muurschilderingen om nog wat inspiratie op te doen. Het is er ongezellig liggen en er is véél lawaai door werkzaamheden met kranen. 
Madeira-wijn is ook een lokale specialiteit en we boeken een tour bij 'Blandy's', waar we kennis maken met de geschiedenis en het productieproces van de wijn en als afsluiter natuurlijk de wijn mogen degusteren! 
Langs de kathedraal en boulevard komen we terug in de oude stad. De deur- & muurschilderingen zijn ongelooflijk knap. We rusten uit op het terras van een cocktailbar, met een cocktail van een 'Portugese-bekende-cocktail-shaker', alvorens we gaan dineren. 
In het restaurant maken we kennis met een vrolijk, ongegeneerd Nederlands koppel, die ons héél intieme vragen(die alleen Nederlanders durven stellen en alle andere enkel durven denken) stelt i.v.m. onze wereldreis ;-) we palmen met onze gesprekken en lachen het hele restaurant in! Met vele sorry 's van de garçon, die steeds tussen onze tafeltjes moet passeren, hi, hi, hi,...
Tussen de buien door lopen we terug naar ons hotel. Morgenvroeg nemen we de ferry terug naar Porto Santo.