zaterdag 7 november 2015

Lanzarote, Puerto de Calero -> op excursie: Eilandtour (ES_Canarische)

Donderdag, 5 november '15

Rugzak, fototoestel, hoeden, zonnebrillen, zonnecréme,...we zijn er klaar voor om Lanzarote en zijn schatten te ontdekken.
De 'Eilandtour' is een combinatie van de hoogtepunten. Op één dag gaan we van het zuidoosten(waar we liggen) naar het zuidwesten en helemaal naar het noorden en langs de oostkust weer terug. 
De eerste stop is de mooie baai 'El Golfo', waar we een groen-kleurige lagune aantreffen. Hier wordt ook een groene steen opgegraven, nml. De 'Olivina' steen, die ze verwerken in juwelen. 
Daarna rijden we naar de ruige westkust van 'Los Hervideros', waar we het water en de wilde golven zien inbeuken op het landschap.
We rijden langs de zoutwinningen van Janibio door naar het 'Timanfaya' nationaal park. Hier rijden we de langs de lava velden en kraters, onder begeleiding van een CD met muziek, die enkele dagen te laat komt en perfect bij Halloween-Night past en een stem die verteld hoe het hier tussen 1730 & 1736, zes jaar lang heeft geëxplodeerd en gestroomd... De lavavelden lijken op grote modderoppervlakten, waar een reuze-ploegmachine de zwarte grond heeft doorploegd. De ene vulkaan is donker, de ander bruin, oker, rood, de structuren en kleuren zijn telkens weer anders...indrukwekkend, wetende dat het hier nog geen tweehonderd jaar geleden, zes jaar aan een stuk de ene uitbarsting na de andere heeft plaatsgevonden en overal kokende lava stroomde...en hier rijden wij nu doorheen. In het hart van de 'Fire Mountains' krijgen we enkele demonstratie te zien van de kracht en de hitte onder de grond(410°C op 30 voet). We voelen de warmte van de steentjes in onze hand, zien hout in brand steken, stoom-fonteinen en koken boven de natuurlijke oven van 'Moeder natuur'! Wie graag een kamelenrit maakt langs enkele vulkanen, kan op een dromedaris klimmen...
Na een buffet-lunch rijden we  langs de ongewone wijnvelden van La Geria. De wijnranken worden hier beschermd voor de wind, door ze achter rechte of halve cirkelvormige lavastenen muurtjes te plaatsen en de grond te bedekken met zwarte lava-assen/-steentjes, die voor de bevloeiing zorgen.  Een wijndegustatie hoort er natuurlijk ook bij ;-) 
We zien hier ook wat terrasteelt, maar enkel voor eigen gebruik. Het is goedkoper om alles in te voeren van het Spaanse vasteland.
Daarna rijden we door de vroegere hoofdstad 'Teguise' en langs het monument 'Monumento al Campesino' van de beroemde kunstenaar en belangrijke handlegger voor de eigenheid van Lanzarote, César Manrique. Over het hele land zie je zijn handtekening en heeft hij voor de toeristische toekomst van het land gezorgd: het nationaal park en vuurbergen, de grotten: Los Verdes & Jameos del Agua; de Mirador del Rio(uitzichtpunt in het noorden), de kleur van de huizen en hun groen of blauwe ramen en deuren, enz... Hij wilde op Lanzarote een 'visie, een utopie' verwezenlijken. De natuurlijke schoonheid van het eiland moest een perfecte versmelting aangaan met de schepping van de mens: kunst & architectuur.
In het noorden, zien we vanop het uitzichtpunt, op de 'Chinijo Eilanden', waaronder La Graciosa. Knap om onze ankerplek van enkele dagen geleden vanop het grote zustereiland te mogen bewonderen!!!
We rijden langs 'the Valley of the Thousand Palm Trees', genoemd naar de vele palmbomen die ze voor elke geboorte vroeger planten.
In de grot 'Jameos del Agua', zien we de mini albino krabbetjes...ze zijn echt inieminie ;-)  Deze lavagrotten zijn anders verwerkt, dan diegene die we in Madeira gezien hebben. Hier heeft de kunstenaar een auditorium/concertzaal, restaurant, bar en zwembad laten bouwen. Knap voor evenementen! Het vulkaan-museum is ook leerrijk.
Onze tour rijdt nog langs de oostkust verder en we passeren ook Arrieta, het visserdorp met het opvallend rood-blauwe huisje, waar we ook voor anker hebben gelegen. En de baai in Piedra de Cima en het hotel, waar onze vrienden hun vakantie doorbrengen...
We hebben genoten van de vele prachtige dingen die Lanzarote bezit: het landschap met meer dan driehonderd vulkanen met zijn schiterende kleurenpracht en verscheidene vormen en grondstructuren. Ook al is het van begroeïng wat kaler, toch is het een fantastisch eiland en zijn we alweer verkocht. Dankzij een schitterende gids en een goede, veilig-rijdende chauffeur, weten we weer véél meer over Lanzarote. De 'eilandtour' was de moeite waard! Morgen is het weer aan onszelf om gids en chauffeur/kapitein te zijn en het zuiden van het eiland te gaan ontdekken.