dinsdag 9 februari 2016

Martinique, Anse Mitan 6(Caraïben)

Zondag, 7 februari ''16

De voormiddag vliegt alweer voorbij...foto's worden bij onze vrienden bekeken en online gezet en was opgehangen. Al snel is het tijd om de overzet te nemen naar de overkant, Fort-de-France. We gaan naar de carnavalsstoet kijken.
Op de overzet kunnen we reeds verklede mensen bekijken. Bij de toeschouwers treffen we leuke, gewaagde, interessante outfits aan, alsook in de parade. Mannen lopen hier ook doorgaans verkleed als 'vuil janet', maar heeft toch wat meer cachet als in Aalst. Is het door hun huidskleur, lichaamsbouw of het weer, maar het is aangenamer voor onze ogen. Het vijf-dagen Carnaval-programma lijkt ook sterk op dat van Aalst...wie aapt wie na? Er zijn vele grote groepen in prachtige kleding, gemaakt van palmbladeren, jutte of kleurrijke stoffen. De meeste worden begeleid door een drumband van slaginstrumenten en kalebassen die voor een opzwepende muzikale exotische begeleiding zorgen. De manier waarop de bevolking ritmisch beweegt is aanstekelijk en prachtig. Hier en daar zie je dan enkele blanken er tussen 'misstaan', qua huidskleur en beweging. De haarsnits van sommige mannen hebben afbeeldingen die extra gefixeerd zijn met kleuren. Ik heb er enkele proberen te fotograferen.
Ja, het is zo eens anders dan Herenthout of Aalst Carnavalstoet...je ziet géén handschoenen, mutsen, dikke coltruien...het mag allemaal met minder stof ;-)
Enkele regendruppels verfrissen ons, alvorens we weer richting overzet keren en vroegtijdig willen weerkeren voor de parade afgelopen is en de menigte voor zijn, maar we zijn niet de enige die zo redeneren en er staat reeds een lange rij wachtende voor ons...na véél geduld en twee uur later zijn we dan toch weer in Anse Mitan.
We zijn allen moe...maar we gaan nog iets eten en trekken ons dan terug. De vele indrukken van de dag mogen mee naar dromenland, terwijl ze aan de overkant nog stevig door feesten!