zaterdag 20 augustus 2016

Bonaire, Kralendijk(Caraïben)

Donderdag, 18 augustus '16

Ontwaken samen in onze kooi. Fijn om weer wat langer dan drie uur te kunnen slapen!
Pas bij het aanwezige ochtendlicht krijgen we meer zicht op de omgeving. Helder blauw water kabbelt om ons huisje, huizen op de kant met palmbomen en achter ons de contouren van 'Klein Bonaire'. Meteen plonsen we met snorkel het water in. Kleurrijke vissen heten ons welkom in hun land met koraal. Enkele meters achter de boot wordt het water donker en zien we een enorme diepe put... Het eiland staat bekend om zijn kleurrijke visrijke 300 km koraalriffen en is een waar duikersparadijs! Niet voor niets staat het eiland op de nummerplaten van de wagens aangeprezen als een 'Diver's Paradise'. Al snorkelend hopen we hier wat van te kunnen meepikken.
Bonaire, komt van de woorden 'bon aire' en betekend goede lucht. En deze gaat gepaard met wind, de krachte passaatwind, die over het vrij vlakke eiland raast. Er staat hier altijd een goede bries, waardoor het ook geliefd is door wind- en kitesurfers. Het eiland heeft een boemerang-vorm en is 288km2 groot (op één na de grootste van de ABC-eilanden en ligt het meest oostelijk van de drie) en bestaat voor het grootste deel uit beschermd Marine Park en heeft aan land: mangroven, zoutmeren en -winningen met vogels o.a. de flamingo's er zijn ook ezels, enz...
Ik sta te popelen om aan land te gaan. We vertoeven ten slotte in Nederland nu, ja echt waar! De ABC-eilanden (Aruba, Bonaire & Curacao) horen net als St. Maarten, Saba & St. Eustasius bij het Nederlandse koninkrijk en worden ook wél de 'Nederlandse Antillen' genoemd. Er wordt hier Nederlands gesproken, maar ook Engels en Spaans en de locale taal 'Papiamento', dit is een mengeling van: Engels, Spaans, Portugees, Frans en Nederlands. De ongeveer 15 000 inwoners zijn van Hollandse, Afrikaanse en Indiaanse afkomst, maar ook Venezolanen.
Waar ik vooral voor sta te springen is om naar de supermarkt 'Albert Heijn' AH te kunnen gaan! Ja, de meeste onder jullie weten dat ik graag boodschappen doe in een buitenlandse supermarkt en dat AH één van mijn favorieten is. Dus... O ja, en ook bitterballen en curryworsten (frikandel voor de Nederlanders) te kunnen eten in één of andere tent en misschien ook wél Zeeuwse mosselen. Missen we iets?!
Maar eerst de formaliteiten afhandelen. We dinghieën naar de Haven, maar hier zijn geen douane, zoals Geert dacht. Dus na het betalen van onze moering, dinghieën we de andere kant uit, richting het centrum van de stad. De pastelkleurige grote prachtige gebouwen zijn een blikvanger voor het oog. Nederlandse driekleur wapperen overal, evenals de eigen Bonaire vlag.
Het inklaren gaat vriendelijk, vlot en in het Nederlands, althans de conversatie, de formulieren blijven in het Engels.
Op zoek naar een bar wandelen we langs de kleurrijke gebouwen en leuke winkeltjes, met héél wat roze flamingo producten: kleding, schoenen, interieur, gadgets, enz... Ja, Bonaire wordt ook het 'eiland van de flamingo's' genoemd, van daar. We houden halt bij 'Karel's bar', met een terras en bar op een houten steiger in zee en beschikt over een groot dinghy-dok en bekend staat onder de zeilers voor de dagelijkse 'Happy Hour'. Nou, daarvoor zijn we vijf uur te vroeg, maar een verfrissend drankje kan er wél in. De WiFi is echter niet zo goed en dus zoeken we al snel een ander terras op en genieten van de bries, de schaduw, WiFi en een drankje en snackje. Wél raar dat iedereen ons weer verstaat en er zoveel Nederlands door onze oren klinken...moeten een beetje opletten wat we zeggen, hé ;-)
Al likkend van een ijsje en drinkend van een milkshake, flaneren we nog even door de straten en zie ik de 'Blokker'! Maar het is reeds sluitingstijd, dus die zal even op mijn bezoek moeten wachten ;-) Toch gek om in deze omgeving een bekende naam/winkel te zien. Zou er ook een Xenos en Action zijn?!
De moeheid zit nog in ons lijf en we keren weer naar ons huisje. De rest is voor...
De eerste indruk is althans een 'ander' Caraïben, dan dat we reeds gezien hebben. We zijn er nog steeds en het hoort erbij, maar het is toch niet hetzelfde. Of vergissen we ons, is het binnenland en de dorpjes wél typisch? Wordt vervolgd...