zaterdag 20 augustus 2016

Dag 1: Trip van Carriacou - Bonaire(Caraïben)

Carriacou - Bonaire

Dag 1
Maandag, 15 augustus '16

Het is 10u en Zensation wordt stilgelegd voor Tyrrel Bay. Neen, we keren niet terug, ook al zouden we wél willen... Het roer van 'Selfie' wordt gemonteerd en zo is onze Hydrovane klaar om het roer in handen te nemen en te starten aan de afstand van ongeveer 415NM.
Het voorzeil wordt uitgeboomd en het kotterzeil wordt gezet en ook uitgeboomd, maar hoe was dat nu allemaal weer. Met de dubbele schoten en twee bomen, één voor het voor- en één voor het kotterzeil...zien dat er geen knopen ontstaan en ja, daar staat ons 'melkmeisje' dan. De twee zeilen naast elkaar en zo vangen ze de wind van achter ons op, 'voor de windse'-koers genaamd. Ook de deining komt van achter ons en onze dame danst, glijdt en surft al snel over en van de golven van een kleine anderhalve meter.
Het log zit nog vast! Oeps vergeten los te maken (komst steeds weer vast te zitten, als we even niet varen) en dus log eruit, stop erin, proper maken en weer erin. Eum...veel me een beetje 'niet zo lekker'. Even niet meer naar beneden of met mijn hoofd in de bilge hangen. Het log draait en we zeilen west.
De vishengel wordt uitgerold en een zalmsalade wordt geprepareerd. Hopelijk kunnen één van de volgende dagen verse tonijnsalade maken i.p.v. uit blik! Na de lunch zien we vogels en even snel buigt de hengel stevig door. Voorzeil inrollen, motor in achteruit en... Niks meer! Opnieuw alles uitrollen en weer zeilen. En...daar gaat de hengel weer. En ook nu weer is onze vangst gaan zwemmen! Maar we geven niet op.
Een plons trekt onze aandacht: dolfijnen! Hun gezelschap stellen we steeds op prijs en we zitten met z'n twee vooraan op het dek te genieten van hun gekke kunstjes :-)) Er zijn er enkele die proberen zoals een walvis met hun staart in het water te slaan en op hun zij weer in het water te belanden. Hier krijgen we NOOIT genoeg van!
Ondertussen glijdt onze boeg tussen onze vrienden door.
Al snel valt de avond en zorgt de maan voor veel verlichting, een verstraler is er niks tegen.
Na het avondeten gaan de wachten in. Het is een rustige nacht met slechts twee vrachtschepen die enkel op AIS te bespeuren zijn. De zon komt op en om tien uur begint onze nieuwe dag.

Om 10u klokken we de eerste vierentwintig uur af van de 415NM
Afgelegde afstand op log: 144NM
Afgelegde afstand over de grond: 159NM
Gemiddelde snelheid: 6,6 kn
Aantal knopen wind: 10-20knopen