zaterdag 20 augustus 2016

Dag 3: Trip Carriacou - Bonaire(Caraïben)

Carriacou - Bonaire

Dag 3
Woensdag, 17 augustus '16

Waar blijft de wind? Waarom kloppen de weersvoorspellingen nu wél? Meestal is er minstens 5kn 'meer' wind, dan dat ze voorspellen...alleen deze dagen niet! Tja en door deze ervaringen, heeft the Captain hiermee rekening gehouden in de berekening van deze tocht. Maar de extra windsnelheid blijft uit, waardoor we ook niet aan meer afgelegde mijlen komen en waardoor de tocht dus langer zal duren dan gepland... Aankomst zal in het donker plaatsvinden. We zetten het grootzeil bij. Lopen we harder?
Plots neemt de wind toch toe. We breken de boom af van de kotterfok en halen hem naar beneden. Uitgevlinderd met voor- en grootzeil gaat de tocht verder. We hebben hoop, maar de wind neemt al snel weer af...
Een eiland, Los Aves, voor Bonaire is nog een optie. Maar is het veilig, het behoort tot Venezuela en we zouden er illegaal vertoeven. Gaan we even een kijkje nemen of er andere boten liggen? Enkel overnachten, effe slapen en verder varen? Het is een half uur omvaren.
Neen, we gaan door naar Bonaire. Wanneer de zon ondergaat, zien we in de verte lichtpolutie: Bonaire. De bijna volle maan verlicht ons pad en we ruiken land. Neen, serieus, we ruiken het! Het stinkt wat... Industrie misschien?
Ook al zien we de lichten al lang, toch lijkt het nog een eeuwigheid te duren alvorens we het bereiken, deining en stroming werken tegen! De wind neemt toe en axellereert aan de zuidpunt. George, de stuurautomaat mag, Voorde laatste mijlen, het roer overnemen van Selfie, de Hydrovane. De spiboom gaat uit het voorzeil en rollen deze in. Alleen op voorzeil halen we tussen de zeven en acht knopen snelheid!
We zijn er bijna... Meer licht en muziek dagen op. Kralendijk, de hoofdstad ligt voor ons. Het is net middernacht! Nu nog een vrije meerboei (verboden te ankeren in Bonaire= beschermd Marine park) zoeken in het donker. De wolken verstoppen onze verstraler en een hoofdlamp moet ons begeleiden.
Na een kwartiertje zoeken en onze lijnen aan de meerboeien (één voor elke kant van de boeg) vast te maken, zijn we blij. Oef...ons doel is bereikt, nu kunnen we gaan slapen!


Om 00.00u klokken we onze trip af voor de afgelopen 14u:
Afgelegde afstand op log: 93NM
Afgelegde afstand over de grond: 99NM
Gemiddelde snelheid: 7,1kn
Aantal knopen wind: 10-20kn op het einde 25-30kn

We zijn in Bonaire na 62 gevaren uren!
Afgelegde afstand op log: 374NM
Afgelegde afstand over de grond: 415NM
Gemiddelde snelheid: 6,7kn
Aantal knopen wind: 10-20kn op het einde 25-30kn