woensdag 12 april 2017

Dag 5: Las Perlas - Ecuador, Bahía de Caráquez

maandag, 10 april '17

Contouren van gebergte verschijnen aan de horizon. Het water wordt groener en groener. Onze bestemming is niet ver meer af.
Eerst moeten we naar de 'waiting room anchorage', op VHF 69 vragen om een pilot, wachten tot het hoog water is en de pilot komt, die ons de rivier oploodst naar de mooringplaats van 'Bahía de Caráquez'. Onze timing is perfect uitgeteld, we arriveren om 14u. . Slechts een kwartier later komt de pilot al aan boord en zegt hij 'vamos!' Anker op en op zijn tekens stuurt the Captain links, rechts, rechtdoor langs de riffen en ondieptes. Zijn twee collega's varen in een bootje voor ons. Er staat veel stroming en surfgolven tillen Zensation op en laten haar even verder eraf donderen... Een mijnenveld van takken, boomstammen, bladeren, enz... een half bos komt op ons af 😱 Een aanvaring is onvermijdelijk! Zensation zet haar tanden op elkaar om de schampschoten tegen haar romp te incasseren.
Aan een meerboei vooraan en één achteraan maken we onze dame m.b.v de pilot en zijn collega's vast.
We zijn er, in 'ECUADOR'!
Zarpe (uitklaringspapier), immigratiedocumenten en paspoorten worden aan de pilot overhandigd. Een agent regelt hier alles voor je bij douane & immigratie, alsook deze pilots. Morgen krijgen we bezoek van de gezondheidsdienst. Zijn benieuwd, dit is voor ons een nieuwe ervaring. Zolang, we geen groen licht krijgen van de arts en alle papieren niet in orde zijn, mogen we niet van boord en hangt de carentaine (gele) vlag!
Volgens de pilot mogen we wél in het clubhuis wat gaan drinken. Dat laten we geen twee keer zeggen.
Ons Dinghietje wordt in gereedheid gebracht en al snel liggen we aan de dinghysteiger van de club die op palen in het water staat. Bij een drankje zitten we te WiFi-en en kijken geamuseerd toe naar de andere varende bijboten die door de stroom worden meegesleurd verder van hun bestemming weg 🤣😂🤣 De 'horsepowers' maken hier het verschil.
Na wat lekkers is ons kaarsje uit en zoeken we onze kooi op 💤

Afklokken dag 5: 13u - 14u LT geankerd 'waiting room anchorage'
Afgelegde afstand: 6NM log; GPS SOG(met stroming): 7NM

Totaal:
Aantal uren gevaren: 97 uur
Afgelegde afstand: LOG: 557NM; GPS: 568NM
Gemiddelde snelheid: 5,8 knopen
Aantal uren op motor: ongeveer 32u (aan & af, afgewisseld met zeilen)