zondag 26 november 2017

Frans Polynesië: Tuamotus, Tikehau - Rangiroa

Maandag, 20 & dinsdag, 21 november ‘17 (UTC -10u = -11u tijdsverschil met BE(UTC +1u)!) 

Resultaten na 16u:
Afgelegde afstand: 84NM
Gemiddelde snelheid: 6,6kn
Knopen wind: 17-20kn

Om 17u verlaten we, met 1,5kn stroming mee, de atol Tikehau. Langs de oceaankant passeren we het dorp en proberen nog even het signaal van de masten en satteliet te ontvangen... whatsapp-jes gaan weg & komen binnen. 
Klaar voor onze nachtelijke tocht, die we omwille van de tijd en wind tussen de atols plannen, i.p.v. er boven langs. Deze tocht is langer, maar we hebben tijd tot morgenvroeg, anders liggen we toch maar wat te dobberen.
De wind is sterker dan voorspelt, 17 tot 20kn i.p.v. de slechts voorspelde 12kn.
Het is een opkruistraject. Het is een Sqaully-night meet véél weerlichten. Deze keer zijn de bliksems dichterbij en verdwijnt al het elektronisch materiaal in de oven! 
The Captain zeilt ‘s nacht non-stop, heel de nacht is het vechten tegen de squalls, proberen ze te omzeilen en opkruisen tussen de atols. Hij is een fantastische solo-zeiler, terwijl ik me probeer in dromenland te begeven. Af en toe mag ik bijsturen om te helpen bij het reven. Aangezien zijn andere co-skipper George (=stuurautomaat), hier niet zo handig in is, hi, hi, hi,...
Bij het eerste dachtlicht arriveren we aan de ‘Avatoru’ pas van het atol “Rangiroa”. 
Ze ziet er rustig uit en dolfijnen 🐬🐬🐬 dansen om ons heen terwijl ze ons er naar toe begeleiden. 
Op de kade staan vele mensen die proberen een visje aan hun haak te slaan. Met een extra knoopje stroom kado varen we het atol binnen. Enkele uren vroeger dan gepland, maar zonder enig probleem. We varen 6mijl verder het atol in richting het volgende dorp & pas ‘Tiputa’.
We laten het anker vallen tussen tien andere boten, voor een paalwoningen resort.

Een croissantje 🥐 als ontbijt nuttigen en dan even een tukkie doen 😴💤💤💤