zondag 1 juli 2018

Frans Polynesië: Genootschapseilanden: Bora Bora - Maupiti

Dinsdag, 19 juni ‘18  (UTC -10u = -12u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

We zijn weer weg... au revoir aan de goed gevulde supermarkten en ‘iets’ beter internet. Wanneer we weer een stad met deze faciliteiten treffen of er arriveren is nog een ‘?’.
Het weer om naar ‘Maupiti’ te varen is gunstig. Vooral de deining & wind zijn zéér belangrijk voor het doorvaren van de pas. De ‘Onoiau’ pas, is de de enige pas, ze is 40m breed, 10m diep & twee mijl lang. Over deze pas gaan er onder de cruisers heel wat horrorverhalen rond! Ook de pilot schrijft er over. De pas zou namelijk bij een deining uit het zuiden of zuid-westen ontoegankelijk zijn. Dit zou komen doordat de pas aan de zuidkant van het eiland ligt en er een enorme hoeveelheid water door deze smalle lange pas in & uit gaat. Er kan een stroming staan van 8 tot 9 knopen. Dit samen met een deining uit het zuiden of zuid-westen, zouden hoge brekende golven veroorzaken die over het rif rollen, waardoor de smalle doorgang moeilijk zichtbaar wordt, ook al is ze bebakend met rode & groene boeien. Nou, we zullen er eerst maar eens even naar toe varen en dan de situatie inschatten.
Eens we de lagoon en pas van Bora Bora verlaten, krijgen we grote windgolven en voelen we de wind.
Er staat meer wind dan voorspeld, met ruime wind vliegen we in sneltempo met een gemiddelde van 7 knopen richting Maupiti. De geschilderde onderkant doet zijn werk. De golven botsen langszij tegen onze dame, waardoor ze wordt verstoort in haar koers & ritme. De vislijn hangt uit en al snel horen we de elastiek van ons zelfgemaakt vissysteem, tegen de beugel kletsen. Beet... voor we het weten ligt er een lange smalle vis met scherpe tandjes in de kuip: een wahoo! Onze eerst Wahoo. Een uurtje later gaat de andere vislijn... nog een wahoo. Nou, dat wordt weer een feestje straks.
Voor ons vertrek kregen we nog extra info over de pas van de Sarayu- & Starlet-crew, die er reeds geweest zijn en er nu ook liggen. Op AIS zien we Sarayu buiten varen en via VHF vernemen we hoe de pas op het moment is. Geen probleem! Nou, dat klinkt goed.
We naderen als eerste de pas. Ze ligt tussen de mooie palmrijke Motu’s ‘Tiapaa & Pitiahe’. Het voorzeil wordt ingerold, de motor wordt gestart, het grootzeil is gereefd en staat bij als stabiliteit. The Captain navigeert onze dame tussen de rode & groene boei, links & rechts van ons donderen & breken de golven op het rif. Meteen als we tussen de boeien zijn, is het water in de pas rustig, enkele rafelingetjes en slechts 1 knoop stroom tegen. Nou, dat is een eitje. Meteen melden we het nieuws aan Jonas, die achter ons aan komt.
We zijn binnen! Wat een entree met zulke adembenemende setting naast een ‘gevreesde’ pas. Meteen worden we overdonderd door de intense blauwe kleurenschakeringen van de lagoon en het contrast van het groene bergachtige  landschap. We zijn verkocht.
Met het tipje grootzeil zeilen we met 5kn snelheid verder de lagoon in naar het dorp ‘Vaiea’. Samen met Jonas droppen we het anker.
We worden verwelkomt door Jennifer & Marc van Starlet. Ze hebben op ons gewacht om ons nog extra info te geven. We nemen afscheid, ze halen anker op en verlaten Maupiti...