zondag 26 juli 2015

Ría del Barquero, O' Vicedo - Puerto de Cariño(ESP)


Vrijdag, 24 juli '15

We worden wakker met een grijze lucht en gemiezer. Hadden voorlopigheid twee regendagen op onze teller staan... Zou dat weer meegekomen zijn uit België en in de valies van onze vrienden gezeten hebben? Het blijft heel de morgen door miezeren met af en toe een grotere frequentie. Na de middag klaart het wat op en zien we terug de uitgang van de ria. Wanneer we de ria buiten varen staat er een grote deining met golven van zeker 3 meter. Het is weer 'echt' zeilen en Zensation voelt zich in haar sas. Jammer genoeg geldt dit niet voor één crewlid :-( Die ziet een aantal keer de bodem van de emmer! We proberen het zo comfortabel mogelijk te maken en hopen dat de deining snel afneemt. Het is een korte trip naar onze volgende baai, maar elke minuut is op dat moment te veel... We proberen zo snel mogelijk aan land te gaan met ons dinghietje, maar de regen steekt daar nog even een stokje voor. We hebben weken prachtig weer gehad en een vlakke Golf, zelfs als een spiegel en meer geen wind dan wél wind. Als doop en kennismaking met de Golf van Biskaje voor onze opstappers, kan dit zeetje vandaag wél tellen! Tja, dit kunnen we niet vooraf voorspellen en hebben we niet in de hand, maar je wilt de korte tijd dat je bezoek hebt, ze het zo fijn mogelijk maken. 
Het dorpje, Puerto de Cariño valt tegen: weinig te zien, maar we maken er het beste van en komen in een klein restaurant terecht. De kok heeft geen kaart en stelt de visvangst van de dag voor a.d.h.v. een A5 ringmapje met vergeelde papieren, waarop de vissen staan afgebeeld en beschreven in het Spaans en het Engels. Geweldig! Hij stelt voor een visschotel samen te stellen met de verschillende vissen en het resultaat is lekker. De maaltijd doet ons allen goed en we varen tevreden terug naar Zensation. Morgen zal de tocht verder gaan met alleen de hombres als crew...


Vrijdag, 24 juli '15 deel 2

Extra nieuwsbulletin!!!

Een vergetenheidje...

's Morgens trekken de heren erop uit met Dinghietje naar het dorp opzoek naar wat brood. The Captain kijkt nog even of er benzine in de motor zit en...weg zijn ze.
De hombres blijven redelijk lang weg en we denken dat we ze horen toekomen, maar horen dan weer geen motor meer. We zitten droog binnen en rustig te tateren. Opeens hoor ik 'Hallo', 'Hallo'. Ik denk, pfff, toch weer geen douane zeker! Ik ga kijken vanop de trap, maar zie niks. Dan hoor ik weer iemand 'Hallo' roepen en ik ga nu in de kuip kijken. En daar... Op het water een eindje van Zensation, zien we ons Dinghietje met de mannen. De één peddelt met de enige roeispaan(nog steeds geen nieuwe gevonden, door het speciale kliksysteem van Zodiak) en de andere peddelt met zijn sandaal... Er is veel wind en dan nog net op kop en ook wel wat golfjes... O charme, ze hebben het zwaar en raken maar niet dichter bij Zensation.
Ze zijn zonder benzine gevallen, terwijl er een hele tank in de boot staat! Nou, eerst dit moment toch even op de gevoelige lans leggen en wat lachen, alvorens hen een lange lijn met fender toe te gooien ;-)
Ze zijn beide doorweekt van het roeien, maar gelukkig zijn de stokbroden nog droog. 
Hi, hi, hi, ...
We geven de mannen een handdoek en droge kleren en horen over hun roei-avontuur tijdens het ontbijt. Zij hebben hun morning-excercieses gehad!

Vergetenheidje nr 2:

We waren het elke keer al vergeten, wanneer we de watertank vulden en wisten ook niet zo goed meer waar ie lag, maar eindelijk hadden we er in de laatste haven aan gedacht en gevonden: de 'douchezak'. Deze hadden we gekocht om toch nog wat warm water te hebben om ons te wassen of voor een afwaske, indien we lang op anker liggen en geen warm water meer hebben. Aangezien we enkel warm water hebben van de boiler bij walstroom(220V) of van de motor. Maar als er wind is zeilen we, dus warm water is van de motor is dan schaars... En dan is het water van onze buitendouche op den duur ook enkel koud, i.p.v. dat we kunnen kiezen tussen warm en kou of lauw ;-)
De douchezak heeft een inhoud van 20L, je vult die en dan is het de bedoeling dat de zon het water erin opwarmt. De zak is hiervoor ontworpen. We hadden hem dus enkele dagen geleden gevuld en het was zonnig en warm genoeg geweest om het water op een fijne temperatuur te krijgen. 
We hadden hem opgehangen aan de beugel, boven de zwemtrap. En dus gisteren voor de eerste keer gebruikt na onze plonsjes rond de boot. Bij ons vertrek vandaag, leggen we hem terug op het voordek, waar hij ook de afgelopen dagen lag en daar wat zonlicht en warmte kan pakken.
Maar ja...vandaag is het Golfke/zeetje een beetje heviger...remember. En we zijn nog maar net de baai uit en hangen in en helling van 30° aan de wind te zeilen en daar gaat ie...onze douchezak! We zien hem helemaal van het dek rollen, maar kunnen er niet aan om hem tegen te houden! Spijtig! Na éénmalig gebruik...weg. Maar het ergste is dat het alweer extra plastic is dat in de zee drijft en we hebben al zo veel zien ronddrijven, vooral plastic flessen :-(
Hopelijk spoelt die ergens aan of pikt een visser de douchezak op.
En nu opzoek naar een nieuwe of een douchepomp van Decathlon. De Anastasia-crew heeft zo één, met het systeem en uitzicht van een planten-/onkruidpomp.

Zo, ik denk dat ik nu al onze avontuurtjes van vrijdag heb genoteerd. Soms wil ik te snel of te veel schrijven en vergeet ik de helft door mijn enthousiasme of is het mijn chemo-brain?! Ik steek het altijd op het laatste, want die gaten van mijn vergiet hierboven worden precies groter i.p.v. kleiner ;-)