zondag 26 juli 2015

Ría de Ribadeo-Viveiro(ESP)

Dinsdag, 21 juli '15

We verlaten de Río Eo, die de grensrivier vormt tussen Asturië en Galicië. Vanaf nu bevinden we officieel in het land van de ria's. De Ria's zijn vanaf nu langer, groter en breder.
We zetten meteen zeil, maar het wordt meteen motorzeilen... Het landschap aan de kustlijn is alweer anders en ruwer met granieten rotsen. En hier en daar zijn er ver uitstekende rotsen/kapen die we moeten ronden. De wind komt geleidelijk en we kunnen nog een mooi stukje zeilen tot aan de ankerplaats in een baai in de Ría de Viveiro. Er liggen al twee zeilboten en overal liggen kleine vissersbootjes die volop proberen hun vangst te vergroten. En de dolfijn, die volgens onze Anastasia-vrienden in deze baai zou wonen, is die er? We kijken en net als we ons anker willen droppen, horen we pffff... Daar is ie! Wauw, hij is hier echt. Hij komt een aantal keer gracieus aan ons Zensation dag zeggen. Het weer is ondertussen minder: grijs en wat zever valt op ons neer. Spijtig dat we even naar binnen moeten... Ik wil elke seconde van de dolfijn zijn spektakel en aanwezigheid genieten. Al snel klaart het op en zetten we ons op ons privé-terras en kijken hoe ons nieuw huisdier in zijn privé-baai rondzwemt. Ik voel me 'de koning te rijk!' Hier heb ik altijd al van gedroomd, dit heb ik altijd gewild: "een dolfijn aan Zensation, in onze achtertuin!" En hier is die nu. Maar is hij gelukkig, zo heel alleen? Het is een sociaal dier dat leeft in groep. Is hij zijn familie verloren of is hij verstoten. Op zijn prachtig glimmende lijf zien we een aantal littekens... 
Wanneer we nog wat zelfgevangen makreel over hebben, bereid à la chef Cindy, en dit willen in't water gooien voor hem, is hij iets verder weg. Ook al heeft hij hier visjes in overvloed(we hangen onze hengel niet uit, nog genoeg in de vriezer en willen hem zijn maaltijden niet afnemen of beschadigen met de haken), misschien wil hij ook wel eens iets anders op het menu, dan rauwe vis ;-)
Het is donker en af en toe horen we hem blazen. We kruipen in onze kooi, maar ik ben 'over excited' met ons huisdier die we hier hebben!