zondag 13 maart 2016

St. Barts, Gustavia - St. Maarten, Marigot Bay Caraïben)

Woensdag, 9 maart '16

The Captain vaart naar het havenkantoor om in te klaren en brood te gaan kopen ergens aan land, ondertussen krijgen we bezoek van rib van de capitainerie, die ons verzoekt om te gaan inklaren... Dit is de eerste keer dat we dit ervaren, dus er wordt toch gecontroleerd! Big Brother is watching us all the time!!!
Ons zonnetje is terug van de partij en tijdens het ontbijt houdt de ochtendshow van de zeeschildpad ons bezig en proberen we ze te lokken met een blaadje sla. Tijdens het snorkelen worden er ook twee zandhaaien opgemerkt onder Zensation en ons Dinghietje...brrr...
Ik duik er voorlopig NIET in!
Er staat nog steeds een stevig windje en ook nu is het weer een heavy tochtje aan de wind naar het eiland Tintamarre. Chris houdt een emmertje bij zich omdat ze zich niet zo lekker voelt, maar doet er meer zotte kuren mee, dan het als spuugemmer te gebruiken ;-)
Het is opmerkelijk rustiger dan vorige week aan het eiland. Ook de zeeschildpadden laten zich minder vaak en in kleinere getalen zien. Het water is ook niet helder door de wind, deining en golven.
Na de lunch zetten we verder koers naar Marigot Bay. Hier moeten we wachten op de brugopening naar de lagoon. Tony dinghiet met mij naar de wal om weer in te klaren, maar het kantoor is reeds gesloten. 
Even later varen we langs het Frans gedeelte de Simpson Bay lagoon in, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. De vaargeul zou volgens de kaart en pilot gebaggerd zijn tot 2,80m, maar enkele molshopen doen ons tot twee maal toe, met ons 2m diepe kiel, aan de grond lopen. Gelukkig helpt een motorboot ons met los te trekken en hij begeleidt ons verder de lagoon door, d.m.v. Een sleepje...oef dat was weer spannend. En alsof dat nog niet genoeg was, stoot Tony zijn hoofd aan de giek. Ik drop het anker op knikkende knieën. Tijd voor apo-time...effe nood aan wat alcohol om de spanning te verwerken, hi, hi, hi,... Gelukkig is alles weer zonder brokken afgelopen, uitgezonderd de missende stukjes vlees op Tony's hoofd!
De combuis wordt ondertussen ingepalmd en even later genieten we van een heerlijke spaghetti á la chef Bob...njam :-)