maandag 11 april 2016

BVI's, Little Tatcher Island - Tortola, West End/Soper's Hole - USVI's, St. John, Cruz Bay - Rendezvous Bay, Klein Bay(Caraïben)

Donderdag, 7 april '16

Het is een zwoele, hete nacht en the Captain zoekt na wat keren en draaien de koelte in de kuip op. Na een tijdje kruipt hij weer naast me en even later rollen we tegen elkaar. Een plotse deining laat ons huisje stevig rollen...gedaan met de rustige baai en zalige nachtrust...
Iets over zeven liggen we al aan de overkant, terug in Soper's Hole, Tortola, aan een meerboei. Deze keer zonder strijd te leveren of wachten op een vrije meerboei, want er waren er zelfs nog enkele vrij. Dat was twee weken geleden wel anders en moesten we bij de pinken zijn...
Nog enkele uren tijd voor we gaan uitklaren en de BVI's verlaten. Dus even aan wal om WiFi te zoeken, maar de zaak(waar we altijd internet hadden) heeft door dat alle cruisers 's morgens, wanneer ze nog gesloten zijn, er al komen internetten...jammer! Plan B: naar een andere zaak. Hier bestellen we een gezonde verse fruitsmoothie.
Lekker, alleen hebben ze er bovenop een grote toef slagroom gespoten...wouw, wat een caloriebom als ontbijt!
Een verse baguette en twee croissants nemen we mee voor onderweg.
De douane en immigratie is onze laatste stop, om uit te klaren van de BVI's. Na enkele vragen en naar ons te kijken, krijgen we een bedrag van $6 opgeplakt! Even naar een ander kantoor afreken en weer terug naar het eerste kantoor voor betalingsbewijs af te leveren en klaar is Kees. Meerboei los en op voorzeil nr USVI's. 'America here we come'.
De drie grootste eilanden van de USVI's liggen in een driehoek vlakbij de BVI's samen vormen ze de Virgin Islands, toch behoren de ene tot Engeland en de andere tot Amerika, wat enkel lastig is i.v.m. in- en uitklaren, omdat je het ene land verlaat en een ander inkomt...
In 1917 kocht Amerika de Maagdeneilanden van Denemarken. Ze behoren tot de mooiste van het Caribisch gebied. De archipel bestaat uit ontelbare kleine eilandjes. Vandaag varen we naar de kleinste van de drie belangrijkste eilanden, nml. naar St. John, 50 km2 groot. Het is vooral heuvelachtig en bedekt met tropische bossen. Dit heeft de mooiste natuur van de drie en twee derde van het eiland wordt in beslag genomen door het Virgin Islands National Park. Er is een overvloed aan verschillende boomsoorten en door het park leiden verscheidene wandelroutes. Maar ook snorkelroutes, maken deel uit van het park, waar zeldzame koralen en tropische vissen te zien zijn.
Na slechts 7NM varen zijn we er al en zoeken we een ankerplek in de buurt van Cruz Bay in St. John.
Eerst rusten we nog even uit en vangen we een uiltje. Fris en monter dinghieën we naar het dinghydok. Het verplichte nummertje: douane en immigratie. Het verloopt gemoedelijk en deze keer kosteloos(zie kosten die we reeds voor visum, ferry en portkosten hadden betaald), staan we voor we het weten alweer buiten. Op dezelfde plek als met paasmaandag, toen we ons visum in orde brengen hebben gebracht.
Deze keer hebben we geen tijdsdruk om de ferry te halen...
Dus brengen we eerst een bezoek aan het Virgin Islands National Park Visitors Center. Hier krijgen we een plannetje en meer informatie over de beschermde kustlijn, nml. het 'Nationaal Park'. Bijna heel de kust rond het eiland St. John is natuurgebied en daar mag NIET geankerd worden. Meerboeien aan 26$/nacht(om het park, koraal en meerboeien te onderhouden) zijn de enige opties, uitgezonderd slechts enkele schaarse ankerplaatsen buiten het park. Zo proberen ze het koraal te beschermen en verdere beschadiging tegen te gaan. We krijgen ook nog een lijstje met de leukste snorkelplekken.
Dat wordt even lezen, puzzelen en plannen...
Na wat rondslenteren en een terrasje, halen we om 17u het anker op en varen we langs de zuidkust op zoek naar een overnachtingsplek. Mooie, beschutte baaien met op de bergflanken en -toppen mega grote chique villa's, komen we tegen en varen we in, maar we treffen enkel privé-meerboeien, die de hele baai vullen! Geen plaats voor passanten of om te ankeren. Pas bij de vierde baai: 'Rendezvous Bay', Klein Bay, 3mijl verder, is het raak...geen levende ziel te bespeuren en slechts twee mooringbols. Ankerplaats genoeg ons alleen, buiten het 'Nationaal Park'. We kijken uit op lege zand- en kiezelstranden en villa's, de ene nog groter en knapper dan de andere, this is America!
Voor een nacht zonder deining en slapen als roosjes, daar gaan we voor ;-)