maandag 11 april 2016

USVI's, St. John, Rendezvous Bay, Klein Bay - Lamshure Bay - Salt Pond Bay, Ram Head - Coral Harbor(Caraïben)

Vrijdag, 8 april '16

De stilte en rust in de baai wordt begeleid door het natuurlijke geruis van de golfjes die op en af het kiezelstrand rollen. Een rustgevend geluid, waar een natuur-cd niet tegenop kan ;-) Zensation en haar crew hebben zalig geslapen.
Een stukje brood gaat na het ontbijt overboord en meteen hapt er een zandhaai naar!
Ik zie liever elke dag een zeeschildpad als water-huisdier dan deze beesten!
De wandel -/hikeroutes laten we voor wat ze zijn en we starten aan onze Tour langs het Nationale Park en de vele snorkelplekken langs de kustlijn en talrijke baaien. Over het water kunnen we met Zensation het hele eiland rond zeilen en kiezen welke baai en snorkelplek we willen ontdekken, wat een vrijheid en luxe!
Als eerste stop, nemen we een meerboei bij 'Little Lameshur Bay'. Onder de boot zien we twee roggen die wat zand doen opwaaien door het op en neer bewegen van hun vleugels(of hoe heten die fladderende vinnen?). Toch een indrukwekkende vis om gade te slaan. Er zwemmen ook wat vissen en een Baracuda van 70cm zwemt voor ons langs, maar er is weinig koraal en ook kleur is de grootste afwezige. Voor het aan boord gaan probeer ik nog een pok van het roer te prutsen en beschadig mijn eigen wijsvinger aan de scherpe bovenkant van de pok...een stuk vel mist mijn vinger nu..auwtch!
Voorzeil op en zeilen naar de volgende baai. The Captain denkt een fontein van een walvis te zien en even de rug...
'Salt Pont Bay' is onze volgende snorkelstop. Hoe verder we naar de punt van 'Ram Head' zwemmen, hoe rijker en kleurrijker het koraal, alsook het aantal en soorten vissen. We zwemmen heel wat af op een dag: van de boot naar het rif, het koraalrif op en af en weer naar de boot. Onze wereld speelt ons de laatste tijd grotendeels onder water af, of ter verbetering: onze avonturen en belevenissen. Met gebaren proberen we onder water met elkaar te communiceren. The Captain draagt voor alle 'veiligheid' zijn duikmes en we blijven dicht bij elkaar...'Safety First'! Hi, hi, hi,...
The Captain merkt een grote bewegende vlek voor ons op en het lijkt wél een kleine bultrug die dichter bij komt...ik knijp hem in z'n arm, maar dan zie ik dat het een grote school donkerblauwe vissen zijn ;-) Ook mooi en indrukwekkend...
Onze overnachtingsplek ligt buiten het Nationaal park en dus zoeken we tussen de vele privé-moorings een geschikte ankerplek. In de baai van 'Coral Harbor' liggen veel verlaten boten, verwaarloosde gedrochten met een baard onderaan van hier tot in Tokyo of overgevulde gangboorden en dekken die fungeren als woonboten...hier liggen héél wat boten met een verhaal...of net niet...who will tell?! Wél jammer. Dachten dat het hier wél anders zou zijn met het Nationaal park, maar spijtig genoeg zien we ook hier wrakken aan de kant liggen te vergaan en op te roesten! En dan hebben we het nog niet gehad over de gigantische terreinwagens waar ze hier nog met rondrijden met grote motoren die liters benzine slikken en uitstoten... Toch niet zo natuurvriendelijk :-(
We hebben een beetje een 'Spooky'-gevoel bij de baai. Er is weinig leven te bespeuren om ons heen.
Dan maar even naar de andere kant van de baai dinghieën, ondertussen is het vier uur en we treffen een overvolle dinghysteiger aan. Al snel wordt duidelijk dat iedereen zich in de bar 'Skinny Legs' bevindt. The 'place to be' voor yachtsmen. De zoveelste typische bar die door gestrande zeilers wordt gekleurd en opgevrolijkt door souvenirs aan de houten balken van het dak met: vlaggetjes, t-shirts, opschriften, schoeisel, enz... Het geeft een gezellige 'doe maar gewoon'-sfeer en iedereen praat met iedereen. Het enige minpunt is het ontbreken van WiFi.
Dan maar naar de ander kant van de baai dinghieën, naar de straatkant. Eerder zagen we vanop Zensation,met de verrekijker, dat daar ook bars zijn. Deze staan ook beschreven in de pilot. Alleen missen we een dinghysteiger en moeten we landen op het kiezelstrand en de dinghy er verderop dragen naar boven..auw, auw, auw, zo pijnlijk aan onze blote voeten!
Daar treffen we wél een bar/restaurant met WiFi en een goede twee-koppige band die met een mondharmonica, gitaren en mooie stemmen, een prachtig optreden brengen. Maar ook de andere bars hebben vanavond een muziekband te gast.
Terug aan boord genieten we in de kuip van de muziek en het gezang dat de verschillende muzikanten brengen...vrijdagavond=de start van het weekend!