maandag 11 april 2016

USVI's, St. John, Coral Harbor - Waterlemon Bay - Francis & Maho Bay - Cinnamon Bay(Caraïben)

Zaterdag, 9 april '16

Vandaag zeilen we eerst een stuk van de noord- naar de zuidkant van het eiland. Daar maken we een snorkelstop in 'Waterlemon Bay'(mooie naam, hé), er ligt gelijknamige Cay/rots in de baai. Daar is het te doen, volgens onze informatie. Vanaf onze dame zwemmen we naar de rots, die een klein wit streepje strand heeft aan één kant, dat als een tong boven water steekt. Rondom het strand bevindt zich een prachtige blauwe kleur van water. We snorkelen rond de rots en treffen prachtig groot kleurrijk koraal net onder de waterlijn. Het is opletten waar we overzwemmen en geen koraal raken met onze zwemvliezen, of één van de honderden grote zwarte zeeëgels, met giftige stekels aanraken. Er wonen hier heel wat vissen en we zien weer andere exemplaren. Een prachtige snorkelplek, de mooiste tot nu toe...we krijgen er niet genoeg van en blijven meermaals roerloos hangen boven enkele bewoners. Hen zien zwemmen, drijven, spelen en nieuwsgierig dichterbij komen...dit is een 'echt' aquarium!
Op voorzeil laten we de mooring los en varen verder. De tweede stop ligt tussen 'Francis' en 'Maho Bay' twee prachtige baaien met witte stranden waarvoor ze een pot appelblauwzeegroene verf hebben uitgegoten! Hoe doet moedertje natuur dat toch? De kleuren van het water blijven ons verbazen... Ze zijn ook zo veranderlijk door de ondergrond, de zon, de wolken,... Oogverblindend om te zien! Sorry, dat we steeds weer in herhaling vallen, maar het zijn allemaal 'plaatjes' en het blijft ons elke keer weer opnieuw bekoren ;-)
We zwemmen naar 'Maho Point', dat vooruitsteekt tussen de twee baaien. Hier zien we mooi koraal en vissen, maar het water is wat troebel en het zicht is matig. Komt dit door de stroming of de zon die af en toe achter de wolken verdwijnt.
Een houten vlot met groene vlag, een bord en een bak met een gleuf op, doet dienst als 'fee-depo' voor de moorings. Hier moet je je enveloppe met gegevens en verschuldigde dollars instoppen voor je overnachting(en) in het park. Zou iedereen zo eerlijk zijn om dit te doen?
Opspringende vissen die opgejaagd worden en verschillende vogelsoorten, waaronder pelikanen, die gretig mee jagen, zorgen voor spektakel rond Zensation.
Op het strand van Maho Bay staan enkele gebouwen en volgens onze pilot zijn er drie horecazaken. Voor we het strand bereiken, met ons Dinghietje, zien we een zeeschildpad die enkele keren zijn kopje boven water steekt. Er staat geen branding op het strand en onze natte landing verloopt goed en gemoedelijk.
Een idyllisch mooi lang wit strand met struiken en palmbomen, wat mensen, een pick-nick plaats en enkele tsunami vluchtroute-borden...Ja, zulke borden komen we steeds weer tegen, sinds Martinique staan ze op de meeste eilanden...blijft raar om er mee geconfronteerd te worden...laat staan dat we het zouden meemaken...minder idyllisch, maar daar denken we niet aan!
De horecazaken zijn niet aanwezig, wél enkele gebouwen met gesloten slagvensters...
Een wezel, wret of dergelijks loopt door de struiken en over het zand en verschuilt zich in een holletje. Terug aan de dinghy, zien we tussen de struiken een hert en enkele meters verder nog één. Ongelooflijk hoe rustig ze blijven staan en poseren voor de foto. Deze prachtige dieren hadden we hier niet verwacht! De natuur heeft hier duidelijk verschillende schatten... Weer wat anders dan al die levende wezens die we door onze duikbril zien, hi, hi, hi,...
Net voor zonsondergang besluiten we nog een klein stukje verder te varen naar 'Cinnamon Bay'(alweer een mooie naam of lekker of hoe dat je het zelf vindt als je het vertaald). Hier zou een camping zijn en ook een zaak. Maar door de verrekijker zien we enkele bungalows met mensen in hangmatten en stoelen en een groter gebouw met alsook gesloten slagvensters! Aan de westkant van de baai, ver van de camping, is de heuvelvlank en top weer volgebouwd met koninklijke villa's, we dachten deze in het Nationaal Park niet meer aan te treffen. Staan die wél op zijn plaats? Zijn het ecologisch verantwoorde gebouwen? Prachtig zijn ze alleszins!
Het eilandje/rots 'Cinnamon Cay' ligt vlakbij en zou een mooie snorkelplaats zijn...morgen als de weer zon op is kunnen we een kijkje gaan nemen.
Ondertussen zakt de zon achter een heuvel. Het is tijd: bar/restaurant 'Zensation' opent haar deuren met 'VIP-All Inn'-arrangement voor de opvarende ;-)