dinsdag 31 mei 2016

Dominica, Portsmouth - Batalie Beach - Roseau(Caraïben)

Maandag, 30 mei '16

Er is nog geen kleurrijk bootje te bekennen op het water. Geen Albert en dus ook geen fruit...hij zou ons nog mango's, bananen en stervruchten uit zijn tuin brengen...maar voor dag en dauw halen we het anker reeds op. The Captain wil vroeg doorvaren om op de volgende bestemming tijdig toe te komen.
De wind blijft uit en en al dobberen drijven we verder tegen 1 á 3 knopen. Ik denk bij mezelf als ik deze waarden noteer in het logboek: 'hoe lang gaat hij dit volhouden?' Nou, nog geen minuut later gaat de motor aan!
Bij Batalie Beach, is het hotel 'Sunset Bay' van Belgen, Vlamingen. Andere cruisers hebben hier over verteld.
Van de bijna 80000 inwoners, zijn er meer dan 1000 chinezen die hier de hoofdweg van Portsmouth naar Rosseau gelegd hebben en groenten en fruit telen. Er zouden ook zeker twee hotels zijn van Belgen en Belgische nonnen geven al vele jaren les.
Er zouden meerboeien voor het hotel liggen, maar we zien enkel paalvormig boeien met de opschriften: 'Marine Security en Fish Nursery' en een verbodsteken erop. Nou, dat is verboden terrein dus...toch nemen we na even twijfelen en de diepte aftasten en de boomstammen te vermijden aan de monding van de rivier, het touw dat naast één van de boeien ligt en maken Zensation daar aan vast.
Het hotel ziet er verlaten uit. Nog twee Franse catamarans komen toe en durven ook niet de boeien te nemen en varen door.
In de namiddag landen we op de smalle donkere zandstrook van het hotel. Achter de bar van het restaurant treffen we een dame aan en we nemen wat te drinken. Even later verschijnt er een blanke man, Roger de eigenaar, hij begroet ons kort en gaat eten.
Even later zijn we weer enkel met ons twee en besluiten omwille van het weer en planning door te varen naar de hoofdstad, Roseau.
Portsmouth was vroeger de hoofdstad, maar omwille van de Indian River en het moeras en de aanwezigheid van de malaria-mug daar, nam Roseau deze rol over.
Voor pleziervaart zijn er niet veel mogelijkheden of ligplaatsen dicht bij de stad. Voorbij de stad pikken we een meerboei op. Op de wal zien we armzalige krotjes en hutjes...het lijkt ons een beetje een gure buurt...
Een beetje verder is een Marine Center en een degelijke steiger. Net voor het donker landen we er met ons Dinghietje en gaan er wat eten.
Wanneer we weerkeren zien we een visser een enorme geelvin tonijn op de steiger in stukken kappen. Wauw, wat een kolos! 7mijl uit de kust is die gevangen. Zo ééntje willen we ook ;-)