dinsdag 31 mei 2016

Dominica, Portsmouth, Prince Rupert Bay(Caraïben)

Donderdag, 26 mei '16

Al voor zeven uur hoor ik stemmen en een ronkende motor.
'I know you, you where here before, you came from the south going north' Het is de boatboy Bounty. Na drie maanden, herkend hij Zensation en the Captain... Straf!
Hij behoort niet tot de groep en gecertificeerde gidsen/boatboys van de 'P.A.Y.S.'-groep, maar toch geeft ook hij tours. Jammer...
Om negen uur haalt 'Albert' ons op en nog vier Fransen. Eerst brengt hij ons naar de douane om in te klaren. Ondertussen heeft de regen ons een extra douche gegeven.
De 'Indian River' is één van de 365 rivieren die het eiland Dominica telt en bevindt zich aan de noordkant van de 'Glanvilla Swamp' in Portsmouth. De enige die wordt bevaren met toeristen. Vanaf de brug mag er enkel geroeid worden. Dus steekt Albert zijn houten roeispanen in het water en gebruikt zijn spieren en kracht om ons zeven over de rivier te vervoeren. Enkel zijn stem en het geluid van de natuur en haar bewoners vergezellen ons. Op sommige plaatsen is de rivier heel smal en ondiep. In het hoogseizoen is het druk met vele rivierboten en toeristen, nu komen we slechts één tegenligger tegen.
Langs de rivier en moeras staan mangroven, bomen, struiken, varens en bloemen van allerlei soorten en er wonen verschillende insecten-, vogel-, krab- en vissoorten. De enorme exotische bloedhoutbomen (=Bloodwood tree, niet hetzelfde als de drakenbloed, die ook bloed als je in de stam kerft) staan te pronken in de drassige ondergrond met hun kronkelende wortels, die zorgen voor versteviging van de oevers. Krabben in alle soorten, kleuren en formaten kruipen het de modderige grond en oevers. Parasieten en epifyten groeien op de stammen van bomen, zoals orchideeën en olifantenoren. De overhangende takken en bladeren zorgen voor een natuurlijk dak en houden de regen een beetje tegen. Dit alles geeft een sprookjesachtig gevoel. En wanneer we aan het huisje: the 'Witch House' komen dat gebruikt werd bij de opnames van de film: 'Pirates of the Carribean 2' is het beeld compleet. Of toch niet... Where is Captain Jack Sparrow? Mmm...Johnny Depp zou het wél afmaken ;-) Hi, hi, hi,...
Albert geeft véél uitleg en neemt zijn tijd voor de tour, hij vertelt met passie en trots over Dominica en alles wat we zien op en langs de rivier. Reeds drieëndertig jaar voert hij toeristen over de rivier. Waar de rivier te smal en ondiep wordt, stoppen we en nemen we even een pauze en een verfrissing voor we terug varen, in een barretje tussen al het groen. Hier creëren enkele locals vogels met palmbladeren. Het is al voorbij het middaguur wanneer we weer afgezet worden aan Zensation.
Het was een prachtige tour met een een fantastische natuur, véél indrukken en informatie om te verwerken. Het was zoveel tegelijkertijd, dat mijn chemo-Brian het allemaal niet kan filteren en opnemen, maar het gaat om de belevenis en ervaring ervan. We zijn reeds betoverd door dit eiland en we hebben nog maar een peulschil gezien!
Yellow-man of Antonio komt langsgepededdeld met zijn gele kano met een doos vol mango's en om hem te plezieren kopen we enkele rijpe mango's van hem. (Gisteren was hij ook al langsgeweest)
Een eilandtour staat ook op ons lijstje, maar we zoeken nog extra mensen omdat de prijs voor twee duurder is, dan wanneer je met meerdere gaat. Albert hoopt nog enkele gewilligen te vinden... Iedere boatboy/gids ontfermd zich over enkele 'Yachties' en ze roeren niet elkaars klanten.
Tegen de avond gaan we naar de kant waar alle cruisers iets drinken en WiFi zoeken. Hier komen we in gesprek met een Amerikaans koppel, die morgen een eilandtour hebben geboekt en die ons uitnodigen om mee te gaan, samen met nog twee Amerikanen, vader en zoon. Ze zullen morgenvroeg polsen aan hun gids 'Alexis'.