zaterdag 2 december 2017

Dag 1: Frans Polynesië, Tuamotus: Rangiroa - Markiezen

Zaterdag, 25 november, 12u tot zondag, 26 november ‘17, 12u  (UTC -10u = -11u tijdsverschil met BE(UTC +1u)!) 

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 134NM
Gemiddelde snelheid: 5,5kn
Knopen wind: 16kn
Positie: 13º20’67S  146º31’15W
Koers: 007°

Iedereen is er klaar voor, zelfs Selfie (Hydrovaan/windvaansturing) & George (stuurautomaat) zijn paraat voor de af te leggen 600 nautische mijlen. Geschat op ongeveer vijf dagen varen. De windrichting is niet ideaal. We zullen tegen de wind en stroming invaren! De ideale windrichting kan nog weken op zich laten wachten of zelfs niet komen, omdat de heersende winden hier deze periode uit het noordoosten komen en wij die kant uit moeten of beter gezegd: ‘willen’!
De Tiputa pas ziet er rustig uit en met twee knopen mee verlaten we Rangiroa. Buiten het atol rollen schuimende golven onder ons door met spelende dolfijnen en golfsurfers langszij. Enkele dolfijnen geven ons een plezierige uitgeleide...
De kotterfok wordt gezet en al snel weer gestreken. Er is minder wind dan voorspelt, het voorzeil mag voor wat extra snelheid zorgen.
De ‘aan-de-windse-koers, is door zijn hellingsgraad niet de meest comfortabele koers en dus ook niet mijn favoriete. Het vraagt weer heel wat evenwichtstraining & benenwerk om recht te blijven staan, laat staan deftig te koken of eender wat te doen! De golven zijn slechts een meter hoog, maar beuken hard op onze dame in. Ze krijgt zware klappen te verduren en lijkt wél een duikboot wanneer ze met haar punt een golf in duikt en een harde bonk produceert. Ze siddert & beeft en dan glijdt ze weer elegant verder. Liters zoutwater stromen over haar heen en hier en daar vinden enkele druppels hun weg naar binnen... in de voorkajuit worden dingen nat en proberen we met handdoeken alles te beschermen!
De avond breekt al snel aan en sikkeltje maan & sterren houden ons gezelschap. Om middernacht laat de maan ons reeds in de steek.
Voor the Captain is het weer een hele aanpassing om in het wacht- & rustritme te komen... de geproduceerde geluiden zorgen voor te veel afleiding...

Al vroeg kondigt het eerste daglicht zich aan en proberen we wat te lezen, koken, eten, & rusten.