zaterdag 28 november 2015

La Gomera, San Sebastián3(ES_Canarische)

Maandag, 23 november '15

Wandelschoenen aan, fleece-trui mee, rugzakken gevuld met drinken, tussendoortjes en lunchpakket en wandelroutes-plan op zak...we lijken wél bijna echte wandelaars ;-) Een wandelroute uitzoeken gisteren, vonden we als 'leken' niet makkelijk. Hoeveel kilometer, uren, stijgen en dalen gaan we nemen? En vooral waar is het mooiste te zien? Als ongetrainde wandelaars hebben we ons doel niet te hoog ingesteld en kiezen voor een route in het noorden van het eiland.
Net voor vertrek worden we uitgenodigd voor een namiddag- en avondborrel... Namiddag zal wat later worden en avond hopen we zeker te halen, als we de laatste bus terug niet missen! Ook krijgen we nog een zeker 'must-see'-stopplaats tip van onze Engelse buren en een wijziging van planning is al een feit nog voor we op de bus stappen ;-)
De busrit brengt ons langs een andere weg en alweer andere prachtige landschappen, naar onze eerste stopplaats, nml. Los Telares, El Molino de Gofio. Hier is een kleine botanische tuin en wanen we ons voor een stukje terug in Madeira door de 'paradijsvogelbloem'. We sluiten ons aan bij een groep (vier excursiebussen zijn hier net gestopt) en komen via hun gids meer te weten over de traditionele terrasteelt en over de oogst van bananen, mango, papaya, avocado, druiven, Aloë Vera,... En het verkrijgen van de eiland-specialiteit: Palmboomhoning. Er bevind zich hier ook nog een watermolen die m.b.v. water van de ravijnen, de Canarische 'gofio' (=meel van gerst, maïs en tarwe. Een essentieel onderdeel van de Canarische volksvoeding) maalt. 
Hier in het noorden zien we enorm veel terrasbouw met vruchten. Het is er vruchtbaar en genieten van een warm vochtig goed klimaat om te oogsten. We zijn blij met onze fleecen, want het is hier duidelijk kouder...
We stappen de bus weer op en rijden helemaal door tot aan Valhermoso. Onderweg zien we dat de noordkust veel ruwer en kaal is, maar de bergflanken en valleien erachter zijn groen.
In Valhermoso kiezen we een stukje van andere wandelroute door tijdsgebrek en wandelen richting zee. Een grote botanische tuin, die alle planten van de Canarische eilanden bevat ligt er verwilderd, verwaarloosd en verlaten bij...zonde! Langs ons wandelpad groeien bananen, avocado's, appelsienen, mandarijnen en staan druivenloze wijnranken (druivenpluk is reeds voorbij). We keren terug richting het dorpsplein, want we willen het risico niet lopen om de bus terug te missen. Wanneer we op een terras zitten te wachten, zien we Lia & Remco van Hullu Poro voorbij wandelen...wat een toeval! Ze zijn hier met een huurwagen en we krijgen een lift terug naar de haven. Geweldig!
Via de andere weg en het nationale park (de busweg van zaterdag) keren we weer. Het is ondertussen beginnen regenen en de prachtige landschappen verdwijnen in de wolken en mist...jammer. Maar hoe dichter we San Sebastián naderen, hoe klaarder en zonniger het weer wordt. Hier is niks te merken van het weer in het noorden en het midden van het eiland en kunnen we genieten van een aperitiefje in de kuip.
De rest van de avond is druk en we lopen van de ene steiger naar de andere en van de ene boot naar de andere voor een steiger-apo, -diner en -degustief ;-) Een gezellige avond met leuke Nederlandse en Vlaamse cruisers.