donderdag 16 februari 2017

Colombia, Cartagena - Isla del Rosario, Isla Grande & Islas del San Bernardo, Tintipán

Vrijdag, 3 - zaterdag, 4 februari '16

We nemen de grotere vaarroute naar zee, die door vrachtschepen en cruiseboten genomen wordt. Ik sta vooraan op de punt om drijvende voorwerpen te spotten en aanwijzingen te geven. Het water is hier weer bruiner en er drijft heel wat takken, gras, waterplanten, boomstammen en plastiek in rond. Na een dik uur vaart Zensation door de uitgang met aan weerszijde een fort.
Weer een uur later komt er wat wind en kunnen de zeilen op.
Na enkele uren zien we contouren aan de horizon verschijnen.
'Isla del Rosario' is een archipel dat tot Colombia behoort en het totale land- & marineoppervlak is 120km2 groot en telt zestien eilandjes.
Isla Grande is de grootste van 0,2km2. Hier liggen we beschut en in properder water, ook al zien we de bodem niet. Eindelijk weer plonsen in het water!
Meteen komt er een bootje langs met locals met hun vangst: papegaaivissen, octopus en langoesten.
Die laatsten doen ons watertanden en door ons enthousiasme komen we véél te snel tot een prijsovereenkomst, terwijl een tweede bootje arriveert met ook langoesten!
Daarna nog één met juwelen... zijn we weer in de Caraïben met boatboys beland?!
Eindelijk rust en tijd om het water te voelen en de onderkant van ons huis wat proper te maken, want daar groeit weer een hele dierentuin aan 😱
De smaak van de heerlijke langoesten brengen troost 😋
De volgende dag varen we naar het volgende archipel 'Islas Del San Bernardo' in de golf van Morrosquillo. Met een land- en marineoppervlak van 213,3km2 en 10 eilanden. Islas del Rosario en Islas del San Bernardo behoren tot een nationaal park
en is populair om te snorkelen en te duiken aan de koraalriffen. Er zijn hier enkele resorts en hostels.
De wind laat ons wat in de steek en het zeilen van de kleine twintig mijl nemen meer dan een halve dag in beslag.
We ankeren weer bij het grootste eiland, 'Tintipán', dat 3,3 bij 1,7km is. Niet de beste en helderste snorkelplek, maar de onderkant kan wél verder onder handen genomen worden.
Met de dinghy maken we een rondje en stoppen we bij een hostel die op een platform in het water is gebouwd. Het is een ecologisch hostel dat wordt uitgebaat door twee Nederlanders & een Amerikaan. Het ziet er mooi en romantisch uit, zo op het water. Het toilet is wél apart en komt met gebruiksaanwijzingen die op de deur zijn aangebracht 🤣
We zijn van harte welkom en doen ons te goed en spenderen onze laatste COP(Colombiaanse Pesos) aan enkele cocktails en schuiven mee aan de grote tafel voor het avondeten met de hostelgasten van over de hele wereld. De sfeer is goed en voor we vermoeden dat het in een 'echt Temptation Island' veranderd, zoeken we onze weg in het donker tussen de riffen terug naar ons privé-verblijf 😉
De volgende dag brengen we samen met onze Frans-Canadese vrienden van SY Passion Rebelle een bezoek aan 'Santa Cruz'. Dit is het kleinste eiland met de meeste bewoners, nml. 1500 op 0,0012km2. Het is het dichtstbevolkte eiland van de wereld!
Een jongetje leidt ons rond... ze wonen hier wél heel dicht op elkaar, de straatjes of weggetjes of wat het ook zijn, zijn smal en we manoeuvreren ons overal tussendoor.
We verlangen naar een beetje ruimte en natuur en dinghieën tussen de mangroven van 'Tintipán' en zien enkele prachtige woningen opduiken tussen het weelderige groen... hier zouden we wél kunnen wonen, ruimte genoeg om ons heen!
We hebben een weergat om verder te kunnen zeilen, of we vertrekken vanmiddag of pas over een week ofzo. We kiezen voor het eerste.