zaterdag 3 maart 2018

Frans Polynesië: Gambier Archipel: Taravai

Vrijdag, 23 - Maandag, 26 februari ‘18  (UTC -9u = -10u tijdsverschil met BE(=UTC +1u)!)

Bij het wegvaren markeren we de koraalbom op Navionics, zodat we andere cruisers hiervoor kunnen waarschuwen!
Onderweg naar het dorp ‘Agonoko’ van Taravai (vier huizen en een kerk!), aan de oostkant van het eiland, krijgen we een squall over ons heen. Net op het verkeerde moment natuurlijk, zo zien we de koraalbommen niet en kunnen we de watertank niet bijvullen. Het regenopvangzeil hangt niet op omdat ik aan de preekstoel sta en omdat ook de ankerbak anders niet open of toe kan. En die hebben we binnen een dikke mijl wél nodig om te ankeren. Met de drie bakken in het gangboord, onder de bimini, proberen we wat regenwater op te vangen. Alle beetjes helpen, maar we hebben minstens tweehonderd liter nodig om de watertank weer te vullen.
Met ‘Open CPN’ volgen we onze track van vorig jaar. De regen is gestopt, de zon komt even piepen en een handje toesteken.
Voilà we zijn er en hebben vanaf hier een prachtig uitzicht op Mount Duff & Mokoto, de hoogste punten van het hoofdeiland Mangareva die tegenover ons liggen. Meteen wordt het regenopvangzeil opgesteld, want er komt zeker nog wél regen aan... althans hopen we. Al weken is het hier droog, op enkele druppels na of zien we het op andere eilanden of in andere baaien regen, net waar we ons op dat moment niet bevinden. Ja, terwijl we toch de zon liever zien, willen we af & toe wat regen voor de watertank.
Hier hebben we mooie herinneringen. In juni waren het Valérie & Hervé en zoontje Ariki die ons lieten kennismaken met de Frans Polynesische gastvrijheid. Het anker zat nog niet ingegraven of we werden reeds op de lunch gevraagd.
Hier kreeg ik ook mijn eerste bloem achter het oor gestoken en vernamen we meer van deze traditie & betekenis ervan (*zie hier onder voor meer info).
Nu is het onze beurt. De volgende morgen gaan we hen opzoeken, het is een fijn weerzien met hen met enkele kadootjes en een uitnodiging aan boord van onze dame. Meteen worden we overladen met fruit, kruiden, avocado’s en een boeket orchideeën.
Enkele uren later zitten ze op ons privé-terras met een aperitiefje en de zelfgemaakte pizza & pudding worden gesmaakt. De mannen gooien een vislijn in het water en vangen op enkele minuten tijd acht ‘jacks’. De lijn breekt jammergenoeg, maar we hebben een emmer vol voor de cruisers-BBQ bij hen op zondag.
Toch willen de mannen het de volgende ochtend nog even proberen. The Captain knutselt een nieuwe lijn met pluimpjes gemaakt van mika-folie. Hervé hangt zijn boot aan onze dame en zo vissen de mannen elk vanop hun boot, maar... geen beet...
Tegen de middag verzamelen we met z’n twintigen in de tuin de gastvrije bewoners. Ieder heeft wat lekkers meegebracht. De vissen liggen op de BBQ, er zijn worstjes, tonijn en varken. Het is één groot feest, met weer veel nieuwe gezichten & contacten en allerlei lekkers. Als dessert heb ik twee flan-taarten gebakken, mijn eerste experiment (gemakkelijk: doosje uit Carrefour met poeder, waar enkel melk moet toegevoegd worden, laten koken en dan afbakken in de oven) dat toch wél geslaagd is en de twee taarten met caramelsaus overleven het nog geen tien minuten! Om de calorieën onder controle te houden worden er wedstrijdjes volleybal & petanque gespeeld.
Tegen zonsondergang zoeken alle bijboten hun weg tussen de bommies naar hun drijvende huisjes.
Het blijft genieten van de rijkelijk fonkelende sterrenhemels op ankerplaatsen als deze, waar géén of slechts enkele lichtjes aan land deze beïnvloeden. Zelfs al is er maar weinig verlichting op het hoofdeiland Mangareva in het dorp Rikitea aanwezig, toch is de intensiteit van de Melkweg feller op andere, donkerdere plekken in het archipel, zoals hier bij Taravai.  
Op maandag brengen we tussen de squalls door de was aan land. De watertank loopt al snel over en enkele uren later, bij het ophalen van de was, nemen we afscheid van de liefste mensen van Gambier: Valérie, Hervé & zoon Ariki. Komen we nog terug? Als we nog niet kunnen doorvaren naar de Australeilanden wél, anders...
Nog enkele kadootjes & knuffels uitwisselen en dan anker op, naar Mangareva, om in Rikitea bij JoJo’s nieuwe weerberichten proberen te downloaden.


*Meer info:
Een bloem achter je oor

Sinds de aankomst in Frans Polynesië, in juni ‘17, zit er bijna dagelijks een ‘echte’ bloem achter mijn ‘linker’-oor, een hibiscus, frangipane of een ‘Tiaré de Tahiti’, afhankelijk van welke bloemenstruik zich op onze weg bevind. De eerste bloem, een rode hibiscus, kreeg ik van Hervé op Taravai, Gambier Archipel.
Op de eilanden van de Zuidelijke Stille Oceaan is het een traditie om een bloem achter het oor te dragen, zowel door vrouwen als mannen.
Bloemen staan symbool voor ‘feest, plezier en levensvreugde’. Rond de markt van Papeete maken vrouwen bloemenkronen & -kransen, die de Polynesiërs dragen bij speciale gelegenheden zoals huwelijken, of gewoon op een gezellige avond bij vrienden.
Bloemen liggen aan de basis van vele Polynesische legendes. De ‘tiare maohi’, die nu ‘tiare tahiti’ wordt genoemd, om het onderscheid te maken met het woord tiare dat 'bloem' in het algemeen betekent, zou geschapen zijn door de god Atea met de hulp van Tane, god van de schoonheid. Eeuwen geleden mochten alleen koningen en prinsen deze heilige bloem plukken. Later werd de tiare alleen gebruikt als symbool van ‘liefde’. Bij Polynesische huwelijken werden het huis en bed van het jonge paar 30 dagen lang met tiares versierd. Door de fijne geur van de tiare konden de jonggehuwden het geheim van de overvloed van de god Atea ontdekken.
De Tiare bloem is één van de symbolen van Tahiti. Zowel mannen als vrouwen houden ervan deze bloemen te dragen, ofwel als halsketting, als kroon of als versiering achter de oren.
Tegenwoordig is de tiare tahiti nog altijd een liefdessymbool: een bloem achter het linkeroor betekent dat iemands hart reeds werd veroverd. Wordt de bloem rechts gedragen, dan is er nog een kans... Mannen dragen ze ook, maar dan een gesloten exemplaar. Dan is er nog de ‘derde sekse’ (mahu of rae rae, mannen die zich gedragen en/of kleden als een vrouw). Eeuwen geleden al werden deze mensen beschouwd als een combinatie van de beste eigenschappen van een man en vrouw. Geen taboe hier rond, zoals ik reeds in een eerdere blog vermelde. Deze mensen hebben vaak ook een gezin met vrouw en kind(eren). Zij dragen de bloem vaak achterste voren.

Overal ter wereld dragen vrouwen bloemen in hun haar. Het is de oudste en meest natuurlijke versiering. Met hun geur en fragiele schoonheid kunnen bloemen eenvoudige kapsels veranderen in aanbiddelijke en zelfs adembenemende creaties. Maar ze zijn niet enkel mooi, ze hebben ook hun eigen verhaal.

De taal van bloemen gaat duizenden jaren terug. Elke beschaving heeft haar eigen betekenissen verbonden aan de tedere planten. In Europa werd de kunst van het dragen van bloemen erg populair in de tijd van koningin Victoria, in de late jaren 1800. Toen had elke bloem een betekenis uitgedrukt door de manier waarop ze gehouden, gegeven of in een vaas geplaatst werd. Alles was gecodeerd, tot zelfs de kleur van de vaas.

Enkele tientallen jaren later herontdekten de bloemenkinderen in de jaren ‘60 bloemen om hun verbondenheid met de natuur uit te drukken, als een symbool van liefde, onschuld en goddelijke schoonheid.

Vandaag de dag worden bloemen nog steeds gedragen voor huwelijken, voor traditionele lente- & oogstfeesten overal ter wereld, heren dragen rozen of anjers in hun borstzakje op feestelijke evenementen en wat zou een ‘prom night’ zijn zonder een bloemenboeketje rond de pols?

En zeg nu zelf, een bloem fleurt meteen de boel op en zo gaan de meeste Polynesiërs dagelijks kleurrijk, fleurig en geurend door het leven. Je wordt er spontaan vrolijk van!


De betekenis van enkele bloemen:

Tiare Tahiti: symbool van de liefde
Madeliefje: onschuld en zuiverheid
Gardenia: geheime liefde
Camelia: dankbaarheid
Gember: kracht
Tuberose: verboden pleziertjes
Hibiscus: fijne schoonheid, gevoeligheid
Rode roos: passie, liefde
Roze roos: vriendschap, bewondering, geluk
Abrikooskleurige roos: verlangen, bewondering, nederigheid
Witte roos: zuiverheid, geheimhouding, spirituele liefde