zaterdag 3 maart 2018

Frans Polynesië: Gambier Archipel: Mangareva, Rikitea


Maandag, 26 - dindsdag, 27 februari ‘17 (UTC -9u = -10u tijdsverschil met BE(=UTC +1u)!)

Voor Rikitea liggen weer enkele boten, allen met een plastiek fles om hun ankerketting. Wat?! Ja, er zijn reeds drie boten die bezoek hadden van een knaagdier: een rat. Hoe kan die nu aan boord komen? Dat een rat kan zwemmen dat weten we, maar dat ie dat in zoutwater doet, kan the Captain niet geloven. Nou, het zal toch zo zijn en die vieze beestjes met hun knaagtanden die alle elektrische bedrading kunnen kapot knabbelen, hebben we liever niet op bezoek, dus ook aan onze ketting wordt een plastiek fles gehangen!
Ondertussen zijn er zeven jachties die ‘Dengue’ (knokelkoorts) hebben, een ziekte overgedragen door muggen. Dus extra inspuiten met deet en langere kleding aantrekken om lichaamsdelen te bestoppen, is een oplossing om proberen te vermijden geprikt te worden door een ziektedragende mug.
In het college is er een ‘beroepen-/studiekeuzedag’ voor de studenten. We gaan met enkele andere cruisers een kijkje nemen. Politie, brandweer, burgemeester, visser, elektricien, imker, tatoeïst, parelgriefeur, schelpengraveerder, enz... zijn allen aanwezig en staan open voor alle vragen van de leerlingen.
Regen, sqaulls, onweer drijven ons weer aan boord. Héél de avond hebben we donder & bliksemt om ons heen. De foto’s die vanuit de hemel gemaakt worden zijn om ‘U’ tegen te zeggen! WoW! Alle elektronische apparatuur verdwijnt in de oven en we hopen allen dat de bliksem geen van onze boten treft...
De volgende ochtend schijnt de zon en kan de natte was weer opgehangen worden. Internet is weer in gebruik en weerberichten worden gedownload. Het ene spreekt het andere tegen...
Er is een weervenster van 3,5 dag, we hebben minstens vier dagen nodig voor de afstand van 580NM, misschien wél vijf, als de wind minder is dan voorspelt wordt.
Wat doen we? Nu vertrekken of nog eens tien dagen of misschien zelfs langer wachten tot er een idealer weervenster komt? Hebben we haast? Neen, maar we willen toch naar de Austral Archipel en de Australeilanden: ‘Rapa Iti, Raivavae & Tubuai’ bezoeken. Eind maart zou onze uitlaatbuis geleverd worden in Tahiti. Dus willen daar ten laatste begin april zijn. Dus, ja, misschien toch een beetje tijdsdruk...
De kogel is door de kerk. We wagen het erop. Geen tijd om extra boodschappen te doen of de komst van het bevoorradingschip ‘Nuku Hau’ af te wachten (zou woensdag of donderdag toekomen in Mangareva). We hebben nog genoeg fruit & groenten en hopen op nog eens een zelfgevangen visje om de maaltijden te verrijken.
Dus snel nog enkele mensen dag zeggen, dinghy aftuigen, anker op en weg.
Zo verlaten we voor de tweede keer de 31 km² grootte Gambier Archipel.
Een archipel met een unieke geologie: één rif, omgeven door motu’s, geborgen in helderschoon water dat zich uitstekend leent voor de parelkwekerij. Niet voor niets dat hier ’s werelds meest glanzende en kleurrijke parels worden geproduceerd. Naast parels zijn er ook kerkjes en kloosters. De Gambiereilanden dienden namelijk in een ver verleden als het beginpunt voor het katholicisme. De archipel heeft in totaal 8 groene hoge eilanden, waarbij Mangareva als hoofdeiland dient. Hier zijn een aantal pensionnetjes te vinden waarbij ook trips naar een parelkwekerij en buureilanden kunnen worden geboekt. Wat hier precies te doen is? Proeven van het leven op een schitterende plaats die aanvoelt als het einde van de wereld. Genieten van een mix van bergen, Robinson eilanden, verlaten motu’s met wit zand of een rif met duizende vissen, alles op slechts enkele mijlen varen van elkaar en je denkt dat je je op een héél ander stukje op de wereld bevindt.
We hadden hier nog wél enkele andere motu’s en baaien kunnen bezoeken. Maar het is tijd om weer andere oorden te ontdekken. Met enkele Tahitiaanse zwarte parels rijker, stopt hier ons Gambier bezoek...