zaterdag 3 maart 2018

Frans Polynesië: Gambier Archipel: Taravai, Onemea Baai


Dinsdag, 20 - donderdag, 22 februari ‘18 (UTC -9u = -10u tijdsverschil met BE(=UTC +1u)!)

Een mooie zeiltocht van 10 mijl brengt ons naar de ‘Onemea’ baai, die bijna volledig afgeschermt wordt door een rif. Daar slalommen we even langs en droppen dan het anker voor twee okergele stranden met palmbomen. Alweer een plaatje.
Maar de ‘STOP’-knop van de motor reageert niet, wanneer we deze indrukken en zo de motor willen uit zetten. Nou, even de handleiding erbij halen, want ergens moeten we de stroom kunnen onderbreken. Niks te vinden in de handleiding, dan maar even in de motorruimte kijken en de motor stilleggen met de mechanische afsluiting van de dieselpomp.
Mekkerende geiten op de bergflanken doorbreken de stilte.
Wanneer het donker wordt begint er een vissenjacht om Zensation. Plonsen in het water trekken onze aandacht. Een bonk tegen de romp vraagt om verlichting. Met een zaklamp zien we enkele vissen op de zwemtrap spartalen. De jacht gaat de hele nacht door met plonsend water en klopjes tegen de romp, die ons nu & dan even uit onze slaap halen.
De volgende ochtend zijn de mekkerende geiten reeds de bergen aan het beklimmen & afdalen.
We genieten van onze eigen ‘Robinson’ baai. Ongeveer dertig boten varen er rond in de 31 km² oppervlakte van de archipel en toch slagen we erin om telkens weer een plekje voor ons alleen te vinden! Althans voor even... een motorgeluid klinkt in de verte: een bijboot. Zeilers die in de baai hier naast liggen, die even een kijkje komen nemen. Daarna horen we stemmen: wandelaars die toekomen op het strand, vanuit de andere baai. Plots zijn onze twee stranden ingepalmd, onder de palmen .
Na het ontbijt gaan we even een kijkje nemen en iedereen begroeten die onze rust verstoort. En dan wordt het nog drukker: vissers en een boot met toeristen houden een lunchstop. We helpen één van de cruisers met het herstellen van een visnet en zien enkele kleine zwartpuntrifhaaien die nieuwsgierig tegen het strand aanzwemmen.
Het bedieningspaneel wordt uit elkaar gehaald en alle contacten worden behandeld met een anticorrosie product. Even de ‘STOP’-knop testen... en ja hoor, die doet het weer.
Tegen zonsondergang is iedereen weer teruggekeerd en is de baai weer van ons alleen. De wind is volledig zoek en het is zwoel. Een klopgeest klopt tegen de boeg: het is de visboei die de ankerketting moet vrijhouden van het koraal, die door de windstilte tegen de romp aanbonkt. Even vervangen door een fender en we kunnen weer genieten van de stilte om ons heen.
Geen spetterende plonzende vissenjacht deze nacht... zouden ze allemaal opgegeten zijn?!