zaterdag 3 maart 2018

: Dag 3: Frans Polynesië: Gambier Archipel - Australeilanden

Donderdag, 1 - vrijdag, 2 maart ‘18_17u30 (UTC -10u = -11u tijdsverschil met BE(=UTC +1u)!)

Afgelegde afstand: 106 NM
Vaaruren: 25u -> klok verzet= 1u extra
Gemiddelde snelheid: 4,24kn
Gemiddelde knopen wind: 8 kn
Positie: 26°29'S 139°36'W
Afstand tot bestemming (Rapa Iti): 261NM

Nog voor het laatste tipje van de zon onder de horizon verdwijnt, staat de maan reeds te trappelen om haar licht over ons te laten schijnen. Heerlijk zo zeilen enkele dagen voor & na volle maan, zo wordt het niet echt donker. Het blijft verbazingwekkend hoeveel we kunnen zien met deze heldere, bijna wolkenloze, nachten...fantastisch!
We varen een andere tijdszone in en dus wordt de klok verzet: 20u wordt 19u
(UTC -10u = -11u tijdsverschil met BE(=UTC +1u)!).
Zo krijgen we extra uurtje tijd om mijlen te maken.
Het is alweer een rustige nacht, ook al is de zee wat rommeliger en brengt elke onstabiele golfbeweging onze dame even uit balans, zodat de zeilen klapperen. Selfie is sinds ons vertrek uit Gambier non-stop aan ‘t sturen en laat zich niet van de wijs brengen. Na elke gijp, trekken we even aan haar besturingstouwtjes (onderste touw= naar links; bovenste touw= naar rechts) en neemt ze de controle weer netjes over. Leuk zo’n touwtje trek aan boord, alleen hangt er geen kadootje aan, hi, hi, hi :-)
Reeds vroeg in de ochtend hebben we beet, maar hij lost weer! Alles hangt er nog aan, dus gaat de nepinktvis met haak weer het water in. Komop vis doorbijten nu!
Om 7u30 zetten we de spinnaker op. Selfie & George slaan hun handen in elkaar en besturen samen Zensation. Het lukt hen niet zo goed, de wind is onstabiel en we geven Selfie vrijaf, zodat George het volledige roer in handen neemt.
Ondertussen varen we ‘Engeland’ binnen! Ja, gek, hé dat de grote plas water verdeelt wordt onder verschillende beheerders.
We duimen dat de wind blijft... hij shift en we gijpen. De koers is niet gunstig, dus spinnaker opbergen en weer uitvlinderen. Hopelijk kunnen we zo nog even doorgaan.