woensdag 18 mei 2016

Antigua, English Harbour - Barbuda, Low Bay(Caraïben)

Zaterdag, 14 mei '16

Het eiland Antigua zou een van de populairste eilanden zijn van de Kleine Antillen en heeft zijn aantrekkingskracht te danken aan de prachtige zandstranden. 365 zouden het er zijn, goed voor elke dag een ander strand. Nou, die gaan we dus niet allemaal kunnen bezoeken... Er zouden ook wat interessante historische bezienswaardigheden zijn. Één daar van is English Harbour, Nelson Dockyard, waar we nu voor anker liggen. Dit was van 1720-1895 de basis van de Britse Marine en de haven is nog steeds in gebruik en is één van de veiligste natuurlijke havens van de wereld.
De jaarlijkse zeilwedstrijden die hier plaatsvinden zijn wereldberoemd.
Het is nog vroeg als we langs de prachtige gebouwen op weg naar het douane kantoor. De ambtenaar is er nog niet... Dan maar even naar de bakkerij die achter het gerestaureerde 'Admiral's House' ligt en bezoeken het museum met oude zeekaarten, oorkondes, nautische instrumenten, enz... dat gevestigd is in het prachtige gebouw de 'Admiral's House'.
Ondertussen is de beambte gearriveerd. Het is ok dat we doorvaren naar Barbuda, maar dat moesten we eigenlijk enkel komen melden, indien we daar ook zouden uitklaren...communicatie-foutje.
Snel tuigen we de bijboot af en lichten het anker. Langs de oostkust varen we naar het tweelingen-eiland Barbuda. Van een identieke tweeling is er absoluut geen spraken, hoor! Antigua is een rond vulkanisch eiland van 280km2 groot, met aan de kust talloze inhammen en rotsen, er wonen 80 000 mensen. Barbuda daarentegen is een atol en dus vrij plat en omgeven door koraalriffen die de uitgestrekte roze zandstranden van 17mijl beschermd. Barbuda telt slechts 2 000 inwoners, die bijna allemaal in het enige dorpje van het eiland, Codrington wonen. Het grootste deel van het eiland is natuurreservaat.
Enkele dolfijnen komen ons uitzwaaien als we de baai uitvaren. Tegen de wind in motoren we langs de grillige kustlijn, om daarna scherp aan de wind te zeilen en later met een knik in de schoot. Het is een mooie zeiltocht van vierenveertig mijl. Het duurt even voor we het platte eiland zien. Het water rondom ons wordt steeds blauwer en blauwer en ondieper. Een prachtige lange zandstrook met wat palmbomen en in de verte slechts een verlaten hotel en bar in 'Low Bay' wordt onze verblijftplaats samen met nog twee andere boten die verspreid liggen over de zeven mijl lange baai.
Binnen enkele uren is het donker, morgen maken we de dinghy wél klaar om op ontdekking te gaan.
We nestelen ons in de kuip met zicht op de ondergaande zon. Hier zou de kans op een 'green flash'=het moment dat de zon ondergaat een groen licht vertoont(zelden te zien) groot zijn. Dus camera's in de aanslag... Maar de bewolking werkt niet mee :-(
Nog twee zeilboten komen toe en met z'n vijven gaan we de nacht op een rustige vredige plaats of toch niet?! In de verte horen we dreunende muziekklanken...
Bij de activiteitenkalender staat 'Barbuda Caribana Celebrations' van 13-16 mei. Dat vraagt om meer uitleg!
Sterren en een halve maan verlichten het strand dat wél licht blijkt te geven. Morgen even van dichtbij kijken of het nu wit of roze is van kleur.