woensdag 18 mei 2016

St. Martin, Marigot 14(Caraïben)

Dinsdag, 10 mei '16

Bedankt allemaal voor de vele leuke lieve reacties en felecitaties xxx

Gisteren, maandag, hadden we er graag een drie-dubbele feestdag van willen maken met ons huis dat normaal ook die dag weer te water zou gaan... Echt feesten hebben we niet gedaan, maar nog wél geschilderd en geklust en materiaal gaan kopen. Met de wagen van Veerle & Jan is het véél handiger om de watersportwinkels te bezoeken en het materiaal bij elkaar te sprokkelen en te vervoeren.
Tegen zonsondergang zijn we klaar: alle lagen zijn geschilderd, het toilet heeft een nieuwe kraan en leiding, de dinghy is gepoetst en klaar om af te laten en op te bergen.
Na een douche gaan we nog even wat eten, de gekoelde bubbels blijven in de ijskast liggen, voor als we weer in het water dobberen en wat meer tijd hebben om er van te genieten. Toch is het elke dag een beetje feest of proberen we het zo te bekijken ;-)

Vandaag, dinsdag, is het de grote dag: Zensation gaat weer te water!
Alle was wordt bij elkaar gezocht en gesorteerd. Materiaal wordt opgeruimd en landvasten klaar gehangen. The Captain probeert het vastgeroeste slot nog van de buitenboordmotor te zagen, zodat we de motor op de nieuwe bijboot kunnen gebruiken.
De eerste twee wasmachines worden gevuld en dan...geen elektriciteit! Nou, dat heb ik weer voor! Wat nu met de was? En de Brug? Zal de brug straks kunnen draaien? Gisterenavond heeft de brug ook lang open gestaan, wegens technische problemen. Hopelijk is deze pech tijdelijk en volgen niet meer problemen...
Net voor de middag is er weer elektriciteit. En tegen dat Zensation in haar riemen wordt gehangen, kan de laatste was in de wasmachine. Dat komt al goed.
Nu het belangrijkste en spannendste moment en belevenis van de dag nog...de kraan tilt langzaam ons huisje van de poten op. Zensation hangt te bengelen in de riemen en the Captain schildert de laatste stukjes van de steunen en de onderkant van de kiel bij en dan... beweegt de kraan ze verder naar boven en draait haar boven het wateroppervlak. Op een rustig tempo en met professionele begeleiding verdwijnt de kiel, daarna het roer, de schroef en haar nieuwe kleedje op haar buik in het water.
Alles gaat goed. Er komt geen water binnen en de anti-fouling blijft eraan zitten.
Oef, dat is weer een opluchting.
Meteen tover ik haar om in een wasboot en kan de zon de rest doen. De watertank wordt gevuld. De toiletten en de wastafels kunnen weer gebruikt worden en we hoeven geen ladder meer op of af te klimmen... De enige trap die we nog opklimmen om aan boord te komen is de zwemtrap. Joepie, het water en de zeesterren lonken al vanuit de baai! Nog even langs de winkel om flessen drinkwater in te slaan. Oeps, er zijn nog mensen aan het bunkeren aan de lege rekken in de winkel te zien... Dan morgen maar bij een andere winkel proberen.
We zijn klaar om de brug van 17u30 door te varen en nemen afscheid van de werf, de mensen daar en Jack onze tijdelijke adoptie-hond. Hoeveel van de, reeds lange tijd, bewonende bootmensen daar zullen ooit deze werf op dezelfde manier als wij verlaten? Hoe lang zullen ze nog moeten sparen en werken om hun boot vaarklaar te krijgen? Geraken ze hier ooit weg?
Wij snakken naar de vrijheid op het water en ons wiegende bedje. De andere cruisers en kennisen die langskwamen of -vaarden en zwaaiden, maakten ons verblijf en het werk de afgelopen week aangenamer. Het onderwaterschip ziet er fantastisch uit en hopelijk kunnen we lang genieten van het harde werk en de nieuwe anti-fouling.
In de baai kunnen we niet snel genoeg ons anker droppen. Gerda & Anton van SY Divine verwelkomen ons terug in de baai met een drankje bij hen aan boord. Onze nieuwe dinghy wordt bekeken en goedgekeurd. We spreken af dat ze hem morgenvroeg opleveren, dan maken we er samen een ontbijt met bubbels van, want we hebben haast nu.
Om 19u hebben we een dinerafspraak met Veerle & Jan. We verzeilen met z'n vier in een gezellig restaurant aan de binnenhaven. Enkele langoesten wordt gepresenteerd en met veel goesting en smaak opgepeuzeld. Rijkelijke desserts zorgen voor een zoete afsluiter van een heerlijk diner in goed gezelschap.