woensdag 18 mei 2016

Barbuda, Low Bay (Caraïben)

Zondag, 15 mei '16

De twee zeilboten die gisterenavond nog zijn toegekomen komen dichterbij en vragen ons waar de doorgang is naar de lagoon, die achter de baai ligt. Nou, die moeten we ook nog gaan zoeken, om de lagoon te kunnen oversteken naar de overkant naar het dorp Codrington.
Ondertussen horen we dat de boten de gids 'George Jeffrey' proberen op te roepen via kanaal 16. Wij willen hem ook bereiken voor een Tour naar de fregatvogels kolonie in de Codrington Lagoon.
Na het ontbijt maken we ons Dinghietje klaar en varen naar het strand en ja, het heeft een roze kleur/schijn door de kleine stukjes roze schelpen die tussen het zand liggende en door de branding worden meegesleurd en achter gelaten.
Bij de verlaten bar, vinden we aan de kant van de Lagoon een steiger, maar geen boten. Hier zouden taxibootjes zijn die je de lagoon overvaren...
Dan maar het dunste strookje strand opzoeken dat baai en de lagoon van elkaar scheid en de bijboot erover dragen. Pfff...de nieuwe dinghy is echt zwaarder... In de lagoon staan redelijke windgolven door de ondieptes.
Een beetje nat en gezouten bereiken we de overkant en de muziekklanken, die nog steeds non-stop door gaan, worden luider. We zien partytentjes, gigantische boxen, eet- en drankstandjes en feestende jongeren die moeiteloos ritmisch bewegen op de bonkende muziek.
We maken kennis met de locals in hun bootje en krijgen meteen een biertje aangereikt. Wilmer is helemaal vanuit Antigua met zijn kleine motorboot hier naartoe gevaren voor het vierdaagse feest, dat een beetje geassocieerd wordt met carnaval, ook al zien we géén carnavalskostuums... Wilemer slaapt ook in zijn boot de komende dagen en z'n vrienden op het strand in een tentje. Als hij verneemt dat we van België zijn en van St. Maarten komen, verteld hij dat hij een Belgisch-Nederlands koppel kent dat reeds vele jaren daar op hun boot woont en tijdens orkaanseizoen in Curaçao verblijven. Eum...het zal toch niet...kan het? Ja, hoor het is Dominique & Ton van SY True Blue! Hoe klein is de wereld en dan in de Caraïben. Natuurlijk wordt er meteen een foto van Wilmer met ons genomen en doorgewhatsapped!!! Geweldig!
Informeren bij hem naar de lagoon-tour en de gids George. Hij probeert met een andere gids contact op te nemen, maar iedereen zal aan het feesten zijn. We krijgen meer informatie over de feesten en gaan op verkenning in het dorp. Loslopende paarden, ezels en geiten vergezellen ons langs de verscheidene huizen, mooie en armzalige. De paarden hebben allen een eigenaar. Ook afval blijkt hier het rustige straatbeeld te verstoren en een probleem op dit natuureiland. Hier en daar komen we een eettentje tegen, waar de locals eten klaarmaken op BBQ's en in isomo-bakjes verkopen. Langs het kleine vliegveld komen we uit bij de paardenrenbaan. Paardenkoersen is hier een populaire sport en worden hier elke zondag gehouden en vandaag zou het extra speciaal zijn omwille van de feesten. Maar we zijn drie uur te vroeg en hebben geen zin om te wachten, er is niet veel rondom het dorp te beleven en dus keren we na een drankje in een bar terug. Tegen de gevels van de bars/restaurants plakt een papier, waarop het verbod op Lobster vangst en verkoop van eind april tot eind juni wordt vermeld. Hebben we weer pech op Lobster-eiland! Dit is om de overbevanging en -compsumptie tegen te gaan. Jammer :-(
Aan de kade ziet Wilmer ons meteen toekomen en wenkt ons. Bij hem staat een grote man met grijze baard en snor, het is George Jeffrey, de gids.
We spreken af voor een tour morgenvroeg en er kunnen tot tien mensen mee, dat maakt het goedkoper.
We dinghieën de twee mijl brede lagoon terug over naar het strand, met de wind in de rug, dit gaat vlotter en droger dan de heenreis. Weer dragen we de bijboot de strook zand over en varen naar de twee Duitse boten: Trotamar & Mira. Ze zijn wél geïnteresseerd en gaan het even overleggen. Later op de avond laten ze ons via VHF weten dat ze morgen meegaan op de tour. Leuk!
Alweer zitten we in de kuip met de camera klaar voor de 'green flash'. Ondertussen genieten we van onze roze bubbels... Tnxxx...Heineken-regatta-crew voor de fles...het heeft gesmaakt ;-)
De Geen green flash blijft uit door de wolken...maar het strand ligt weer op en we liggen hier heerlijk zo in het paradijs!