vrijdag 19 oktober 2018

Tonga: Niuas Groep: Niuatoputapu, Falehau

Woensdag, 12 - woensdag, 19 september ‘18
(UTC +13u = +11u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

The Kingdom of Tonga of Pule'anga Fakatu'l 'o Tonga (=in het Tongaans)

Het uit 177 eilanden bestaande Tonga in Polynesië beslaat 700 000 km² van de Grote Oceaan, en ligt circa 700 km ten zuidoosten van Fiji en circa 2000 km ten noordoosten van Nieuw-Zeeland. Slechts 36 van de eilanden daarvan zijn permanent bewoond.
De 177 eilanden behoren tot diverse eilandengroepen, van noord naar zuid: ‘Niuas, Vava'u, Ha'apai en Tongatapu &  ‘Eua’. Koning George Tupou I voegde de groepen samen tot ‘Tonga’ in 1875. De hoofdstad ligt op het meest zuidelijke eiland Tongatapu en wij bevinden ons op het meest noordelijke, nml.: ‘Niuatoputapu’ in de Niuas groep.
De ongeveer 100000 bewoners bestaat voor 99% uit Polynesiërs. Een niet onaanzienlijk deel woont als gevolg van het ontbreken van werkgelegenheid in het buitenland, zoals bv.: fruitplukken in Nieuw Zeeland voor enkele maanden als tijdelijk werkkracht . Het Tongaans en het Engels zijn de officiële talen. Religie wordt hier ook in een hoog vaandel gedragen, driekwart van de bevolking is protestant (methodistisch), de rest is katholiek of anglicaans.
Tonga bevindt zich op de oostelijke kant van de ‘Indisch-Australische’ plaat, waar de Pacific tectonische platen onderschuiven vanuit het oosten en zo de ‘Tonga Trench’ creëert. Deze 2000km lange  oceaanvallei strekt zich uit van Tonga tot Nieuw Zeeland en is één van de diepste ter wereld. Als de Mount Everest in het diepste deel van de ‘Tonga Trench’ zou geplaatst worden, dan nog zou er meer dan 2km water boven de top aanwezig zijn! ‘Tonga’ beweegt jaarlijks 20mm naar het zuidoosten (geologisch gezien is dat heel wat!). Dit betekent dat de regio een gevoelig gebied is voor aardbevingen & vulkanische activiteiten.

‘Niutoputapu’, onder de cruisers: ‘New Patatoes’ genoemd vanwege de onuitspreekbare Tongaanse naam, Hi, Hi, Hi,... Na lang oefenen lukt het ons zonder dubbelgeslagen tong om het een beetje verstaanbaar uit te spreken ;-). We dagen jullie uit om het ook te proberen!
‘Niutoputapu’ was het eerste Tongaanse eiland dat ontdekt werd door de Europeanen, nml.: de Nederlandse ontdekkingsreizigers Willem Cornelisz Schouten & Jacob le Maire in het jaar 1616. Het aantal bezoekers/toeristen in the Niuas groep is te negeren. Dit is omwille van de moeilijke bereikbaar en geen verblijfsfaciliteiten. De enkele vliegtuigen of bevoorradingsschepen die hier om de paar weken/maanden komen hebben geen vast schema of worden meerdere malen geannuleerd. Het enige resort op het eiland werd in 2009 verwoest door een tsunami. We boffen met ons eigen betrouwbaar vervoermiddel en privé-logement van ons dobberend varend huisje.

Reeds de hele middag & namiddag proberen we via VHF de autoriteiten op te roepen, geen respons... The Captain dinghiet iets over 15u naar de steiger op zoek naar het gebouw van de douane, die op onze kaart als ‘customs chad’ aangeduid staat. Het gebouw ziet er een beetje verwoest uit en volgens enkele locals bevindt het nieuwe gebouw zich in dorp nummer 2. We liggen voor anker in dorp nummer één: ‘Falehau’.
Dat zal dus voor morgen zijn... tijd voor een verdiend aperitiefje na onze tocht.
De volgende ochtend proberen we weer op te roepen, maar er is nog steeds geen reactie op de VHF! Er zit niks anders op dan maar de quarantaine regels te breken en aan land te gaan, op zoek naar de customs Office in ‘dorp nummer twee’: ‘Vaipoa’.
Het is een eindje wandelen en de hitte & de zon zijn op het vroege uur reeds sterk aanwezig. Iedereen die we tegenkomen zwaait, geven je een ‘big smile’ met gouden tanden, zeggen gedag of stoppen en vragen waar je heen gaat. Een jonge man geeft ons een lift voor de laatste 100m, de andere chauffeurs reden de andere richting uit ;-). Een aantal kleine houten gebouwtjes staan in een rij tegen elkaar. Wanneer we eindelijk het juiste kantoor/gebouw vinden, worden we hartelijk ontvangen door Ou, de dame van immigratie & douane.
Ze wisten wél dat er een boot was toegekomen, maar niet dat die ingeklaard moest worden. De vissers aan het dok konden niet zien of er een gele vlag in ons wand hing. Nou, onze gele/quarantaine vlag wappert nochtans duidelijk! Ou verteld ons dat de inklaarprocedure aan boord moet gebeuren en ze daarbij ook haar collega’s van gezondheid & quarantaine moet inschakelen. Ze probeert hen telefonisch te contacteren. Ondertussen kunnen we bij de buren, nml. de bank, in een ander schuurtje, geld wisselen. Amerikaanse Dollars voor Tonga Pa’Anga of Tongan Dollars, TOP, zoals ze hun valuta noemen (zie * voor meer info).
Ou krijgt haar collega’s niet te pakken. Ze vraagt ons in haar wagentje te stappen en rijdt met ons even langs de quarantaine man, Edu. Hij is druk bezig in zijn tuin. Na lunchtijd heeft hij wél even tijd om naar de boot te komen.
Ou, de lieve dame van douane & immigratie stopt nog even bij de telecom provider ‘TCC’ (= Tonga Communications Corporation). Hier kunnen we een simkaart met data kopen. Het heeft wat voeten in de aarde voor een jonge heer, die de providerdame, Tiu, ter hulp schiet, met onze smartphone verbinding kan maken en als hotspot te kunnen gebruiken voor onze andere toestellen.
Ik kom te weten dat ik mijn bloem weer achter mijn linkse oor mag steken, hi, hi, hi,... Weer zoals we gewoon zijn van in Frans Polynesië. 
Ou zet ons af bij de steiger en zegt ons dat ze na de lunch, om 13u30 komen. We zien nog twee boten toekomen, oei de ambtenaren gaan het nog druk krijgen!
Een van de boten, zijn onze vrienden (Aloha) die net voor onze aankomst gisteren vertrokken waren naar de Vava’u eilandengroep. Doordat ze tegen de wind & golven moesten inboksen, hebben ze beslist om terug te keren. De andere is een nieuwe boot en moet ook ingeklaard worden. We zien Ou’s wagen om 13u30 het dok oprijden, enige tijd later rijdt ze weer weg! Pas om 14u30 zien we ze weer verschijnen en claxonneren = het teken dat the Captain ze met de dinghy moet ophalen. Eindelijk, 27u na aankomst kan de inklaarprocedure van start gaan. Ze zijn alle drie relaxed en praten wat, terwijl we de nodige documenten invullen. Edu, quarantaine beambte, vraagt om een biertje of rum. Voor het eerst doet the Captain teken dat ik Edu een biertje mag geven. Ou & Johnny, van gezondheid, drinken een sapje. De koekjes laten ze allen smaken. Ondertussen spelen ze met hun smartphone, zetten een muziekje op en lachen om hun Tongaanse grappen. Ons gele boekje met inentingen leggen we aan Johnny voor. Hij bekijkt het alsof hij zoiets voor het eerst in zijn handen krijgt en hij niet weet wat het is... ‘Ok’ zegt hij, neemt nog een hap van een koekje en zegt: ‘Lekkere koekjes’. Smartphone & internet het opent ook voor hen de wereld! Zo grappig dat hij het zei, ha, ha, ha.
Edu & Johnny vragen of ze even mogen rondkijken in onze ‘mooie’ boot. Ze trekken wat kastjes open en krijgen ze niet meer op slot, willen de groenten & fruit zien en vinden gelukkig niet Captain’s flessen rum, die we zogezegd NIET hebben... ‘klaar is Kees’. Na nog wat gepraat en een hele doos koekjes, twee biertjes, fles sap en wat Tongaanse Dollars armer, krijgen we ze eindelijk zover dat ze hun gezelligheid gaan delen met de buren.
Edu belooft ons allen morgen op eilandtoer te nemen en maakt een afspraak met ons.
‘s morgens arriveert er nog een bevriende boot, ik bel voor hen Ou en zij trommelt haar collega’s op. Onze vrienden worden eerst ingeklaard, waarna we met zijn allen in de pick-up van Edu springen. Hij ontpopt zich tot een uitstekende gids en fotomodel, hij poseert maar wat graag voor onze camera’s. We komen meer te weten over hun Cultuur, tradities, groeiende gewassen en de stappen van de bandanusbladeren waarmee de dames prachtige matten en dergelijke weven. We stoppen bij verschillende dames om het stappenplan te zien. Het is tijdrovend & arbeidsintensief! (Zie * voor meer uitleg). Hun werken worden vooral verkocht op het hoofdeiland, ‘Tongatapu’, die met het vrachtschip naar daar verscheept worden. We aanschouwen de prachtige werken die door de bevolking gedragen wordt om hun lende boven hun kledij.
Edu stopt bij zijn plantage en geeft ons een kam bananen & een hele boel papaya’s. Lekker! We brengen een bezoek aan de vruchtbare verzorgde groententuin van Rasberry met: sla, tomaten (nog niet rijp), komkommer, wortelen & pepers.
Onderweg zien we velden met taro, tapioca, kava, broodvrucht-, mango- & appelsienbomen. De twee laatsten zijn jammergenoeg nog niet rijp.
Het eiland en de bevolking heeft het zwaar te verduren gehad toen het in 2009 getroffen werd door een tsunami: 9 mensen dood, veel huizen & hotel weggeveegd, plantages & lagoon verwoest... De voorlopige woningen bevallen de bewoners en de meesten willen aan de lagoonkant blijven wonen, i.p.v. het veiligere hoger gelegen gebied op te zoeken, dat de regering voorstelt. Edu nodigt ons allen uit voor een ‘Tongan feasts’ op de motu ‘Hakautu’utu’u’, met de andere ambtenaren: Ou & Johnny. Voor een 20 TOP p.p. (±7,50€) krijgen we een geroosterd varken met lokale gerechten, zelf zorgen we voor de drankvoorzieningen en een gerecht om te delen. Dat zien de crew van de vier boten wél zitten. Zensation vaart het stukje door de lagoon en ankert voor de motu, de anderen dinghieën tegen de windgolven in er naar toe.
De drie ambtenaren hebben nog enkele locale mensen mee om te helpen bij het roosteren van het varken. Om de beurt draaien we aan de stok, waar het varken aan hangt, zodat z’n korstje gelijkmatig knapperig wordt boven het vuur. Op geweven palmbladeren worden de gerechten geschikt: tapioca, palusami, rijst, kokoskrabben (onze favoriet), het varken, pastasalade, groenten-salade, fruitsalade, cake,... Het knapperige velletje van het varken is een echte delicatesse volgens de locals en de krakerige vetstukken worden rijkelijk aangeboden. We smullen & genieten, de locals drinken... en drinken... en dansen. De sfeer zit erin, maar de drank eist zijn tol, de hoeveelheid & tempo is niet te stoppen bij de locals, o...ooooo!!! Ze zijn de alcohol duidelijk niet de baas en vragen steeds om MEER!
Voor het donker wordt het feestje beëindigd en proberen onze bevriende zeilers de locals veilig aan land te begeleiden. We genieten de volgende dagen van ons privé-motu en het mooie zandstrand. Het water in de lagoon is te wild en het water troebel door de wind, dus jammergenoeg geen snorkeluitstapjes. Wél zien we buiten het rif de spetters & fonteinen van de walvissen. Het weer, vooral de golven, laten het niet toe om de pas buiten te varen met de bijboot, spijtig, het blijft bij het observeren van deze dieren vanuit de verte. Ondertussen wordt er volop geschuurd en vernist aan boord, zo worden de kajuitingang & laatste traptreden vernist en voorzien van nieuwe anti-slip.
We verkassen Zensation weer naar de ankerplaats voor het dorp en maken een wandeling naar ‘Hihifu’, dorp nummer 3, waar we met laag water naar het eiland ‘Hunganga’ kunnen stappen, waar het voormalige resort was. We zijn net te laat voor laag water en verkennen verder de lagoon, waar we een mega groot natuurlijk zwembad aantreffen met heerlijk warm ondiep water en prachtige zandstranden, ideale afkoeling. Jack & Monique (Aloha) maken foto’s & video’s met hun drone van dit paradijselijk romantisch plekje. In de ‘Niutoua Spring’ spoelen we ons zoutkorrels af in de natuurlijke frisse zoetwater bron.
Voor ons vertrek uit ‘Niutoputapu’ krijgen we bezoek van Tiu (de TCC-dame) & haar dochter Ite op bezoek. Ze heeft een pakketje voor ons om mee te nemen & af te leveren in Neiafu in de Vava’u Groep, onze volgende bestemming. We krijgen verse papaya’s, mango’s & bananen van haar in ruil en twee paar prachtige handgemaakte oorbelllen. We ruilen met wat droge voedingsmiddelen en keukengerei. Ook Edu geeft ons na een bezoek aan de overbuurman zijn groentetuin nog een broodvrucht & bananen mee.
De ochtend van vertek krijgen we telefoon van Ou, met de vraag of Aloha (catamaran) en/of wij enkele passagiers kunnen meenemen, aangezien het vliegtuig geannuleerd is. Na bespreking met de anderen, besluiten we dit niet te doen, omwille van de weercondities: veel wind & hoge golven, en de verantwoordelijkheid. Jammer, maar met onervaren mensen een nachttocht van minimum 12u aangaan, is niet zomaar een plezier uitstapje naar Disneyworld!


Meer info:
*Geld:
Eén euro is  ±2,70 TOP= Tongaanse Pa’Anga. De Tongaanse Pa’Anga of Dollar door de locals genoemd bestaat uit biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 & 100 Pa’Anga en geldstukken van 1 Pa’Anga, 5, 10, 20 en 50 centimes.

*Betalen inklaren:
Gezondheid: 100 TOP
Quarantaine: 25 TOP
Douane: 6 TOP

*De geweven pandanus matten noemen ze ‘ta’ovala’ en dragen ze rond hun middel. De vrouwen dragen ook vaak een ‘kiekie’, dit is een decoratieve heupband /riem met stroken geweven stukken pandanus, wol, gedroogde hibiscus, enz... een traditionele macramé overrok. Vooral tijdens ceremonies & huwelijken werd dit gedragen, nu draagt het dagelijks een extraatje toe aan de klederdracht.
Mannen dragen onder hun ‘ta’ovala’ vaak een wikkelrok, ‘tupenu’ genoemd (=  ‘Le faitaga’ in Samoa). De vrouwen dragen een enkellange rok, ‘vala’, met een tuniek, ‘kofu’.

Stappen van de pandanusmatten/-creaties:
•bladeren oogsten
•koken
•de bladeren ontvellen en ontdoen van de harde kern
•weken & bleken in de lagoon voor een week
•drogen op een waslijn in de zon
•weven tot matten, manden, juwelen, placemats, pattenonderzetters of andere accessoires
•uitvoeren & verkopen

*Fact:
In februari 2018 werd Tonga getroffen door tropische cycloon Gita.

*Enkele Tongaanse woorden:
malo e lelei: Hallo, goede dag
malo: dank je, goed
malo 'aupito: hartelijk bedankt
mou nofo a e: tot ziens (tegen verscheidene personen die blijven)
mou o a e: tot ziens (tegen verscheidene personen die weg gaan)
nofo a e: tot ziens (tegen de persoon die blijft)
'alu a e: tot ziens (tegen de persoon die gaat)
‘ofa atu: Proost


*De vlag van Tonga was tot 1866 identiek aan de vlag van het Rode Kruis, maar om verwarring te voorkomen werd de huidige vlag in gebruik genomen. Het duurde tot 1875 voordat de huidige vlag officieel werd aangenomen, op 4 november 1875. Zij bestaat uit een rood veld met een wit kanton dat een rood kruis bevat. Volgens clausule 75 van de grondwet van Tonga mag de vlag nooit (meer) veranderd worden.