vrijdag 19 oktober 2018

Trip: Tonga: Vava’u Groep, Neifu - Ha’apai Groep: Lifuka, Pangai

 Vrijdag, 12 oktober ‘18, 17u - zaterdag, 13 oktober ‘18, 8u

Bij ons vertrek uit Neiafu schijnen de laatste zonnestralen. Maar waar is the Captain zijn zonnebril op sterkte? Ff denken 🤔 Oeps, zou die nog bij de ‘Fish & Chips’ zaak liggen? Via kanaal 26 proberen we ‘Hideaway’ op te roepen... geen gehoor. Niemand reageert op 26. Hey, is onze marifoon stuk? Het is zo stil op het kanaal. Onze buddy-boat maar eens proberen op te roepen via 77 (afgesproken kanaal om contact met elkaar te houden) met de handmarifoon. Hij probeert 26 en ook bij hem geen antwoord. We proberen met de vaste marifoon elkaar op 16 op te roepen en dat lukt wél. Oef, de marifoon werkt dus, het is enkel kanaal 26 die op het moment niet werkt! Dat is al één ding opgelost. 
Nu nog the Captains zonnebril. Met het laatste internetsignaal, kunnen we via messenger vrienden verwittigen die nog in Neiafu vertoeven en hen vragen om er voor te zorgen dat de zonnebril met een andere boot naar Nieuw Zeeland komt. 
Het lijkt wel of de bril niet meer met ons mee wilt, of is het the Captain die een andere wil?! Gelukkig heeft hij nog twee reserve zonnebrillen op sterke mee, dus hij kan wél even zonder die andere.
Tegen dat we de Vava’u groep uitvaren is het donker. Meteen ervaren we een rommelige zee. De snelheid ligt véél te hoog en de hele trip varen we op gereefde zeilen ter grootte van een postzegel, zo proberen we de snelheid eruit te halen en te voorkomen om in ‘t midden van de nacht toekomen. 
Tegen de ochtend hangt de vislijn uit, maar niet voor lang, we zijn er. Enkele bultrugwalvissen, een moeder & haar kalf, komen enkele meters naast de boot een kijkje nemen, the Captain schrikt en zet meteen de motor aan, in de hoop dat ze niet tegen onze dame aanzwemmen! Ze verdwijnen. Hij wekt me om het anker klaar te maken. 

Voor het eiland ‘Lifuka’, in de buurt van de stadskade van het dorp ‘Pangai’  kiezen we een ankerplaats en gaan nog even soezen.