vrijdag 19 oktober 2018

Trip Samoa: Upolu, Apia naar Îles de Wallis


Vrijdag, 31 augustus ‘18, 14u30 - zondag, 2 september ‘18, 14u (13u LT)
(UTC +12u = +10u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

Totaal trip:
Resultaten na 47u30’:
Afgelegde afstand: 290NM
Gemiddelde snelheid: 6,13 kn

Zensation vaart de Marina & baai van ‘Apia’ in ‘Upolu’ uit. Het log zit vast en de windmeter wil niet meewerken. The Captain duikt de bilge in en maakt het log schoon en even later draait het wieltje.
De zeilen klapperen en de wind zakt in, nu en dan helpt de motor. Na een lawaaierige nacht van klapperende zeilen, zijn we blij dat we de spinnaker kunnen zetten tot de zon ondergaat. De wind neemt toe en het voor- & grootzeil worden uitgevlinderd & -geboomd, een bulletalie houdt de bewegende giek wat stabiel. De golven zijn een beetje rommelig en hebben invloed op de zeilvoering.
De volgende ochtend hangt the Captain de vislijn uit. Ik lig nog te slapen, wanneer hij me roept: ‘beet’!
Met slaperige ogen haal ik de nodige materialen te voorschijn en even later ligt er een knappe Mahi Mahi van 120cm in de kuip. We zijn weer blij met dit lekker visje.
Tegen 14u varen we, met 0,8kn stroom tegen, de ‘Honikulu’ pas van ‘Îles de Wallis’ binnen. Meteen worden we verblindt door de lagoon met haar verschillende tinten blauw en eilandjes, met het groene hoger gelegen  hoofdeiland. Het is zondag, dus geen ambtenaar die werkt vandaag. We zoeken beschutting voor wind & deining en ankeren voor het idyllische eiland ‘Île Faioa’ met prachtig zandstrand.
We draaien de klok een uurtje terug en genieten net zoals de locals van een zondagse rustdag...