vrijdag 19 oktober 2018

Tonga: Vava’u Groep: Neiafu: deel III


Zaterdag, 29 september - zaterdag, 6 oktober ‘18 (UTC +13u = +11u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

“Vava’u Blue water Festival”

Reeds enkele jaren geleden hoorden & lazen we over dit festival. Een hele week vol festiviteiten, seminaries, een festivalregatta (klinkt als muziek in the Captain zijn oren), etentjes en feestjes voor cruisers op weg naar Nieuw Zeeland georganiseerd door de havens en toeristische diensten van Opua & Whangarei, met de steun van de plaatselijke middenstanders.
We schrijven ons met enthousiasme in en dragen trots het blauwe ‘Blue Water Festival’ armbandje, dat ins toegang verschaft tot alle evenementen & etentjes.
Het festival wordt geopend door een brassband van een lokale school. Terwijl ze hun instrumenten bespelen voeren ze een dansje op en brengen meteen de sfeer erin. Met een punch worden we in de ‘mood’ gebracht en krijgen we een buffet voorgeschoteld met locale gerechten.
Tijdens een ontbijt maken we kennis met de Opua Marina en krijgen we meer informatie over de inklaarprocedure en vertellen de twee quarantaine dames wat we wél & niet mogen invoeren... dat wordt nog véél eten of weggeven! We letten uitstekend op en bij de evaluatievragen winnen enkele stukjes Nieuw Zeelandse chocolade. Die mogen we nog meebrengen, maar daar geeft the Captain ze de kans niet voor, hi, hi, hi,...
Bij ‘Tropical Tease/coffee & T’ kan je t-shirts & gadgets laten drukken van het festival en met je eigen bootlogo/-naam of één van de prachtige Polynesische designs ontworpen door lokale artiesten. Ze zijn prachtig en we kiezen enkele mooie exemplaren uit, die we laten voorzien van onze dame haar naam & logo.
Tijdens een seminarie wordt er uitleg gegeven over de weersystemen die tussen Nieuw Zeeland & Tonga bewegen. Hoe je de weerbeelden moet bekijken en inzicht krijgt in de fronten. Hier wordt al enige tijd onder de cruisers over gepraat, het is een gevreesde oversteek voor allen...
Om toch de nadruk op plezier & ontspanning te leggen, zijn er wat sportieve activiteiten, waaronder een peddel- & zeilrace. De wind is echter ook zwaar vertegenwoordigd de laatste dagen, waardoor de peddelrace is uitgesteld en er sprake is om ook de zeilwedstrijd te verzetten. Nu is onze dame net op haar best met wat wind en is the Captain er op gebrand om deel te nemen en nog meer om de race te winnen, zodat onze dame haar naam op de unieke trofee, die bestaat uit een stuk hout van meer dan 10000 jaar oud, dat gevonden werd in een moeras. Hiermee zouden we samen met onze vrienden van Vaguebond die in 2016 de eer hadden, met hen de tweede Belgen/Europeanen zijn die er op staan!
De race gaat door! Hoe die verliep en hoe Zensation & haar crew gepresteerd hebben, lees je in de volgende blog ;-).
Een bezoek aan een plaatselijke kleuterschool, brengt mij weer helemaal in mijn juf element en mijn hart gloeit. De kleuters verrassen ons met een wervelende zang- & dansshow. Een heel schooljaar oefenen ze hiervoor en kijken ze uit naar onze komst. Daarna is het aan ons om te dansen, de kleuters zoeken een danspartner uit. Terwijl the Captian zich verstopt, krijg ik de eer om met Mona Lisa te dansen. Ze geeft me een mooie bloemenkrans en leert me Polynesische dansbewegingen. De ouders hebben een fantastisch buffet voorzien van lekkere lokale specialiteiten. Omdat de school geen enkele subsidie ontvangt en haar bestaan vooral dankt aan de inzet van Dorothy, de directrice, die haar eigen huis als schoolgebouw & klaslokalen opoffert en giften van ouders, sympathisanten en cruisers houden ze hun jaarlijks feest tijdens het ‘Vava’u Blue Water Festival’. De directrice doet wat ze kan om alle kinderen gelijke kansen te geven en biedt zelfs huiswerkbegeleiding en leestraining aan voor de lagere schoolkinderen met leerachterstand.
Het geld dat door de cruisers verzameld wordt leverde de school al een omheining rond het domein op, een trampoline, een kopieer-/scan-/faxmachine, een nieuw dak en dit jaar hopen ze geld bij elkaar te krijgen om verf te kunnen kopen om de buiten- & binnenmuren te schilderen. Met veel plezier tast iedereen even in zijn buidel...
Ik maak met enkele kinderen een papieren bootje en neem met weemoed afscheid.
Tijdens een ruilbeurs/rommelmarkt kunnen overtollige materialen verkocht of gekocht worden.
Tijdens een pizza-avond wordt er nog een geldinzamelactie gehouden voor een plastiek vermaalmachine. Ja, ze proberen wat te doen aan de afvalberg hier en het milieu te beschermen. De ene maakt blokjes van plastiekafval en de andere bouwt een hotel van gegruisd glas. Zo dragen we ons steentje bij met alle plastiek & glazen flessen naar de juiste inzamelpunten te brengen en Zensation weer wat lichter te maken.
Na alle feestelijkheden, etentjes en leuke evenementen, sluit de plaatselijke bootwerf de drukke vermoeiende week af met gratis barbecue, bier & een kava-ceremonie, jammer ik hou liever van die drank met de ‘C’ & bubbeltjes erin ;-)
We kennen nu bijna alle cruisers die hier rondhangen en naar Nieuw Zeeland varen, dat wordt daar weer een leuke boel.
Wat een week! Zoveel eten en gezellige bijeenkomsten en dat voor slechts 60 TOP/p.p. (22,50€), daar kan je in EU amper van gaan eten!
Tijd om even een vakantietje in te lassen, wat uit te rusten en om nog eens aan boord te koken & te eten.